COD RUTIER 2022. Grijă mare unde parchezi în weekend, amenzile sunt uriaşe

Lipsa locurilor de parcare este o problema reala, cu care se confrunta mai multe orase din tara: Cluj, Oradea, Iasi sau Brasov fiind doar cateva dintre ele. Nici capitala nu exceleaza la capitolul parcari. Amenzile sunt la fel pentru toata lumea.

19 feb. 2022, 11:43

COD RUTIER 2022. Lipsa locurilor de parcare continuă să reprezinte și în 2022 una dintre marile probleme de infrastructură la nivel național. În mod deosebit, bucureștenii se plâng continuu din această cauză. Și asta, cu toate că în ultimii ani s-au construit destule parcări, chiar și supraetajate sau subterane.

COD RUTIER 2022. Care este alcoolemia care îţi aduce dosar penal. Calculează singur alcoolemia AICI
Din această cauză, zilnic putem vedea pe străzi mașini parcate neregulamentar. Dacă te numeri printre cei care își parchează mașina la întâmplare ar fi bine să-ți revizuiești atitudinea pentru că amenzile sunt foarte mari.

Astăzi îți vom spune ce valoare au amenzile pentru parcare neregulamentară.

Care este valoarea amenzilor pentru parcare neregulamentară

În marile orașe ale României este o lipsă acută de locuri de parcare. Acesta este cazul unor orașe precum Cluj, Oradea, Iași, Brașov și, mai ales, București. Din această cauză, dar, spunem noi, și din lipsă de bun simț, mulți conducători auto ajung să parcheze neregulamentar.

COD RUTIER 2022. La câte puncte de penalizare ţi se ia permisul
Astfel, putem vedea în orice zonă a Capitalei, automobile parcate fie pe carosabil, în locuri nepermise, fie pe spațiile verzi ori pe trotuare. Conform art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, cu completările și modificările ulterioare,  ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă.

În cazul în care ești surprins în această situație vei primi o amendă din clasa a I-a de amenzi (2 sau 3 puncte de amendă). Astfel, amenda minimă va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar te vei alege și cu două puncte de penalizare.

De asemenea, poți fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se vor aplica și dacă parchezi sau staționezi pe spațiul verde, scrie promotor.ro.

Trebuie să mai știi că se sancționează și staționarea sau parcarea pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate. În acest caz, riști o amendă cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a  870 de lei.

Recalculare pensii 2022. Cine sunt românii care vor primi bani în plus DOCUMENT
Staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă se sancționează cu 9-20 puncte de amendă. Este vorba despre clasa a IV-a de amenzi, iar valoarea acestora este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei.

COD RUTIER 2022. Unde se plătesc amenzile?

Avem si o veste buna. Daca platesti amenda in termen de 15 zile, atunci va trebui achiti doar jumatate din cuantumul ei. O poti plati aici:

  • Online pe site-ul ghiseul.ro 
  • Cash sau cu cardul la casieriilor Trezoreriei Romane sau la directia de taxe si impozite din fiecare oras.