Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii” din trafic

2023 a debutat cu o vreme ciudată pentru această perioadă a anului. Este mult mai cald, temperaturile sunt mai degrabă specifice anotimpului de toamnă. Celebrul pilot de curse și instructor de conducere defensivă, Titi Aur, a oferit câteva sfaturi șoferilor, pentru a evita capcanele din trafic, în această perioadă cu fenomene meteo neobișnuite. 

08 ian. 2023, 08:25
Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii” din trafic

Principalele pericole specifice acestei perioade sunt ceața și poleiul, numit și „gheața neagră”.

În ceea ce privește ceața, Titi Aur avertizează șoferii să evite spiritul de turmă, pentru a evita tragedii.

„Avem în primul rând ceaţa. Aici, şoferii reacţionează normal, până când apare efectul de turmă. Adică atunci când sunt tentaţi să se ia după ceilalţi participanţi la trafic, mai ales când se merge pe şosele cu mai multe benzi sau pe autostrăzi.

De principiu, nu se întâmplă nimic în astfel de situaţii, când toţi şoferii merg la fel de tare sau la fel de aproape de maşina din faţă. Dar când unul opreşte sau frânează brusc, apar acele tamponări în lanţ, acele caramboluri. Efectul de turmă este cel mai mare pericol pe timp de ceaţă!”, a declarat celebrul pilot, pentru DCnews.

Principalul pericol pentru șoferi, în anotimpul rece, este „gheața neagră”.

„În al doilea rând, avem pericolul poleiului sau al gheţii negre. De altfel, gheaţa neagră sună mai bine, pentru că poleiul e românesc aşa şi credem că ne dăm seama când apare. Gheaţa neagră, însă, înseamnă că asfaltul rămâne la aceeaşi culoare, dar la un moment dat îngheaţă.

Pe poduri, sub poduri, sau în zone unde a fost umbră, unde e mai rece asfaltul. Marele pericol este că gheaţa neagră nu te anunţă că a apărut. Pe zăpadă mergi instinctiv mai încet, dar gheaţa neagră nu se vede. Este principalul pericol în perioada asta pentru şoferi!”, a mai punctat specialistul.

 

Ce cauciucuri trebuie folosite. Sfatul lui Titi Aur

 

De asemenea, instructorul auto a oferit și câteva sfaturi pentru utilizarea corespunzătoare a cauciucurilor.

„Dacă vorbim de cauciuc, nu vorbim de temperatura de afară, ci de temperatura asfaltului. Dacă afară sunt 10-12 grade, dar noaptea a fost frig, pământul rămâne rece. În această perioadă, probabilitatea ca asfaltul să aibă peste 6-7 grade Celsius este mică. Peste 6 grade, ai aderenţă mai bună cu anvelopa de vară, Dar şi cu cea de iarnă ai aderenţă bună la temperaturi de 8-9 grade, aproape că ai putea să le compari.

Testele arată că de la 7 grade în jos, un test de frână sau de evitare este mai eficient cu anvelopa de iarnă sau de vară. Nu vom schimba cauciucurile ca la curse în perioada asta. Dacă într-o zi avem 10-12 grade, nu înseamnă că se încălzeşte şi asfaltul. Rămânem cu anvelopele de iarnă şi în perioada asta”, a concluzionat Titi Aur.

În trecut, cunoscutul pilot a oferit diverse sfaturi pentru șoferii din România, inclusiv pentru celebrii „cocalari”, care provoacă o mulțime de accidente pe drumurile publice.