Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii” din trafic

2023 a debutat cu o vreme ciudată pentru această perioadă a anului. Este mult mai cald, temperaturile sunt mai degrabă specifice anotimpului de toamnă. Celebrul pilot de curse și instructor de conducere defensivă, Titi Aur, a oferit câteva sfaturi șoferilor, pentru a evita capcanele din trafic, în această perioadă cu fenomene meteo neobișnuite. 
Filip Stan
08 ian. 2023, 08:25
Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii

Principalele pericole specifice acestei perioade sunt ceața și poleiul, numit și „gheața neagră”.

În ceea ce privește ceața, Titi Aur avertizează șoferii să evite spiritul de turmă, pentru a evita tragedii.

„Avem în primul rând ceaţa. Aici, şoferii reacţionează normal, până când apare efectul de turmă. Adică atunci când sunt tentaţi să se ia după ceilalţi participanţi la trafic, mai ales când se merge pe şosele cu mai multe benzi sau pe autostrăzi.

De principiu, nu se întâmplă nimic în astfel de situaţii, când toţi şoferii merg la fel de tare sau la fel de aproape de maşina din faţă. Dar când unul opreşte sau frânează brusc, apar acele tamponări în lanţ, acele caramboluri. Efectul de turmă este cel mai mare pericol pe timp de ceaţă!”, a declarat celebrul pilot, pentru DCnews.

Principalul pericol pentru șoferi, în anotimpul rece, este „gheața neagră”.

„În al doilea rând, avem pericolul poleiului sau al gheţii negre. De altfel, gheaţa neagră sună mai bine, pentru că poleiul e românesc aşa şi credem că ne dăm seama când apare. Gheaţa neagră, însă, înseamnă că asfaltul rămâne la aceeaşi culoare, dar la un moment dat îngheaţă.

Pe poduri, sub poduri, sau în zone unde a fost umbră, unde e mai rece asfaltul. Marele pericol este că gheaţa neagră nu te anunţă că a apărut. Pe zăpadă mergi instinctiv mai încet, dar gheaţa neagră nu se vede. Este principalul pericol în perioada asta pentru şoferi!”, a mai punctat specialistul.

 

Ce cauciucuri trebuie folosite. Sfatul lui Titi Aur

 

De asemenea, instructorul auto a oferit și câteva sfaturi pentru utilizarea corespunzătoare a cauciucurilor.

„Dacă vorbim de cauciuc, nu vorbim de temperatura de afară, ci de temperatura asfaltului. Dacă afară sunt 10-12 grade, dar noaptea a fost frig, pământul rămâne rece. În această perioadă, probabilitatea ca asfaltul să aibă peste 6-7 grade Celsius este mică. Peste 6 grade, ai aderenţă mai bună cu anvelopa de vară, Dar şi cu cea de iarnă ai aderenţă bună la temperaturi de 8-9 grade, aproape că ai putea să le compari.

Testele arată că de la 7 grade în jos, un test de frână sau de evitare este mai eficient cu anvelopa de iarnă sau de vară. Nu vom schimba cauciucurile ca la curse în perioada asta. Dacă într-o zi avem 10-12 grade, nu înseamnă că se încălzeşte şi asfaltul. Rămânem cu anvelopele de iarnă şi în perioada asta”, a concluzionat Titi Aur.

În trecut, cunoscutul pilot a oferit diverse sfaturi pentru șoferii din România, inclusiv pentru celebrii „cocalari”, care provoacă o mulțime de accidente pe drumurile publice.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!