Cod rutier 2023. Ce riscă cei care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de vară. Avertismentul lui Titi Aur

În România nu există nici o lege care să prevadă că nu puteți conduce cu anvelope de iarnă în lunile de vară. Este la latitudinea șoferului să folosească anvelope adecvate anotimpului, prioritizând siguranța și confortul pe șosea.

10 iun. 2023, 18:08
Cod rutier 2023. Ce riscă cei care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de vară. Avertismentul lui Titi Aur

Cod rutier 2023. Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare.

Însă, chiar dacă legea nu prevede o amendă pentru cei care circulă pe drumurile publice cu anvelope de iarnă pe timpul verii, trebuie să știi că acest lucru este extrem de periculos! bÎn România nu există nici o lege care să prevadă că nu puteți conduce cu anvelope de iarnă în lunile de vară. Este la latitudinea șoferului să folosească anvelope adecvate anotimpului, prioritizând siguranța și confortul pe șosea.
Titi Aur a ajuns la exasperare. Celebrul pilot a ajuns să se teamă de șofatul pe autostradă: „Mașini de oameni parveniți!”

Anvelopele de iarnă sau anvelopele pentru zăpadă, cum mai sunt numite uneori, sunt proiectate pentru anotimpul de iarnă datorită canelurilor lor largi și adânci. Acest profil unic și cauciucul adaptat temperaturilor joase oferă aderență excelentă pe vreme rece, permițându-vă să conduceți în siguranță, indiferent de vreme.
Specialiștii spun că folosirea acestor anvelope de iarnă în alt sezon, pune în pericol viață șoferilor ineficiente, deoarece cu cât dimensiunea canelurilor (șanțurilor) de pe anvelopa scade, cu atât siguranță anvelopei este mai mică, iar distanță de frânare va crește.
Pneurile de iarnă sunt mai grele și acest dezavantaj îl vei simți la viteze mari, roțile fiind concepute pentru utilizare la o viteză mai redusă (iarnă se circulă mai temperat);

Cod rutier 2023. Anvelopele de iarnă cresc șansele de acvaplanare a autoturismului, deoarece profilul este gândit pentru gheață, nu pentru apă;
La cauciucurile de iarnă, riscul de explozie vara este foarte mare, pentru că se încălzesc foarte puternic de la căldură emanată la frecarea cu asfaltul, iar ele pur și simplu nu au fost concepute să reziste la temperaturi ridicate.
De ce să nu folosești cauciucuri la mâna a doua?

Oboseala la volan, echivalentul unui anumit grad de alcoolemie sau de drog. Titi Aur: Capacitatea de atenție distributivă, de a observa și apoi capacitatea de reflex mai mică

Titi Aur îi îndeamnă pe șoferi să nu se bucură la câțiva bani economisiți după achiziționarea anvelopelor a mâna a doua, pentru că această ”afacere” îi poate costa viața:

Cauciucurile la mâna a doua nu sunt o variantă sub nicio formă. Pentru că, potrivit legii, pot să merg cu cauciucul până când adâncimea canalului este de 1,6 mm. Sub această valoare, nu mai este legal. Cauciucul nou are 8 mm adâncimea. Cauciucul are cea mai bună aderență când este abia fabricat. Cu fiecare minut care trece, el devine mai puțin aderent. Când trece de 4-5 ani vechime, nu îl mai folosim. Pe măsură ce cauciucul se uzează de la 8 mm până la 4 mm (cel de iarnă) și 3 mm (cel de vară), chiar dacă legea permite 1,6 mm, se presupune că suntem la o aderență scăzută. Cauciucul îmbătrânește cu timpul și se uzează”, a declarat Titi Aur, potrivit dcnews.ro.

Cod rutier 2023.  Trei motive pentru care nu este indicat să vă păstrați anvelopele de iarnă pe timp de vară

1 – Pentru o siguranță mai bună

Anvelopele de vară garantează siguranța maximă pe drumuri uscate și umede, când temperaturile sunt peste 7°C. Însă la temperaturi de sub 7°C, anvelopele de iarnă certificate (marcate cu M+S și/sau 3PMSF*) au performanțe mai bune decât anvelopele de vară în condiții de iarnă. Teste efectuate de TÜV SÜD în 2013, cu anvelope H 205/55 16.

2 – Pentru a economisi mai mult combustibil

Rezistența la rulare a unei anvelope de iarnă este mai mare decât cea a unei anvelope de vară de aceeași dimensiune.
Conducând cu anvelope de iarnă pe timpul verii, veți consuma mai mult combustibil și veți produce emisii mai mari de CO2.

3 – Pentru confort
Înlocuirea anvelopelor de iarnă cu modele adaptate la condițiile de vară și la temperaturi mai ridicate este o alegere care benefică și pentru confortul șoferului. Anvelopele de vară garantează o aderență mai bună la drum la temperaturi de peste 30°C, permițându-vă să conduceți confortabil și în siguranță.