Oboseala la volan, echivalentul unui anumit grad de alcoolemie sau de drog. Titi Aur: Capacitatea de atenție distributivă, de a observa și apoi capacitatea de reflex mai mică

Oboseala la volan este echivalentul unui anumit grad de alcoolemie sau de drog, iar efectele sunt foarte periculoase, avertizează fostul pilot de raliuri Titi Aur.

08 mai 2023, 09:27
Oboseala la volan, echivalentul unui anumit grad de alcoolemie sau de drog. Titi Aur: Capacitatea de atenție distributivă, de a observa și apoi capacitatea de reflex mai mică

Când te urci obosit la volan este ca și cum ai conduce după ce ai consumat alcool sau droguri, spune Titi Aur.

„În primul rând, astfel de studii sunt foarte bune pentru a fi predate la cursurile de conducere defensivă pentru a face omul să înțeleagă. În același timp există o categorie de șoferi care sunt bolnavi, care suferă de apnee – cei care suferă de apnee au un somn total neliniștit și asta înseamnă că practic nu ești capabil, nu ești apt să conduci. Și astfel de șoferi, în lumea civilizată sunt depistați, este practic o boală, un caz medical. Au dreptul să conducă doar dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă al lor îi are notați și îi controlează prin sondaj. Sunt obligați să doarmă noaptea cu o mască pe față și cu un aparat, pentru a putea respira bine și sunt obligați să aibă cardul de la acel aparat, la verificarea pe care nu o face poliția, o face Inspectoratul Teritorial de Muncă de la ei.

Citește și: Accident mortal pe DN1. Un bărbat de 68 de ani a decedat după ce un şofer de pe contrasens l-a izbit violent

La examenul medical li se spune așa: ‘tu nu mai conduci sau conduci camionul sau autobuzul, ce conduci, cu anumite condiții – în momentul în care te verificăm trebuie să ai cardul la tine și ne arăți că ai dormit cu aparatul și verificăm starea ta de odihnă sau cât de bine ai dormit’.

Vin cu exemplul acesta pentru că este foarte adevărat. Asta demonstrează că dacă nu dormi bine sau dormi mai puțin, capacitatea ta – capacitatea de atenție distributivă, adică cât de mult mai percepi ce este în jurul tău și capacitatea de a acționa, de reflex, este diminuată.

Pe de o parte cât de repede îmi dau seama că se întâmplă ceva și apoi cât de repede acționez. Deci cele două capacități sunt afectate atunci când am consumat alcool, am consumat droguri, am consumat medicamente interzise, am fost sau sunt obosit. Apoi urmează capitolul distrageri – telefon, casetofon, discuție, ceartă, gânduri în alte părți.

Citește și: VIDEO Accident între un Maybach GLS 600, de 300.000 de euro, şi un Renault, de 5000 de euro, la Constanţa

De multe ori, oboseala este echivalentul unui anumit grad de alcoolemie sau de drog, dar acum comparăm cu alcoolemia pentru că este cel mai cunoscut domeniu. La droguri diferă, diferă ce drog, diferă ce cantitate. Sunt efecte diferite foarte periculoase. Gradul de oboseală este echivalentul unui anumit grad de alcoolemie și asta înseamnă capacitatea de atenție distributivă, de a observa și apoi capacitatea de reflex mai mică”, a precizat Titi Aur la DC News.