COD RUTIER 2023. România, campioană la accidente letale. Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 ianuarie 2023

Sorin Ene, campion național de drift și expert în siguranță rutieră a explicat, într-un interviu pentru ziare.com, care este de fapt cauza morților de pe drumurile țării.
Filip Stan
29 dec. 2022, 17:02
COD RUTIER 2023. România, campioană la accidente letale. Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 ianuarie 2023

România este în continuare campioana la numărul accidentelor rutiere grave, arată raportulpe siguranță rutieră pentru anul 2021. Anul acesta, numărul morților pe șosele a scăzut cu câteva procente. Însă noul cod rutier care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 nu pare să îi motiveze pe români să fie mai disciplinați pe drumurile publice.

Șoferii sunt în continuare tentați să încalce legea pentru că aceasta nu îi sancționează dur atunci când se abat de la normele civilizației pe drumurile publice.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Doar că de la 1 ianuarie guvernul crește salariul minim pe economie la 3.000 de lei de la 2.550 de lei însă îngheață punctul amendă la 145 de lei. Această valoare este în vigoare de la începutul anului 2017 când salariul minim pe economie era 1.450 de lei.

Semnul de circulație din noul Cod Rutier care le dă bătăi de cap chiar și celor mai experimentați șoferi
Sorin Ene, campion național de drift și expert în siguranță rutieră a explicat, într-un interviu pentru ziare.com, care este de fapt cauza morților de pe drumurile țării.

”Legile și amenzile pe care le avem în prezent în România sunt mult prea blânde pentru ce se întâmplă pe străzile noastre. Cei care au săvârșit atât infracțiuni cât și contravenții recidivează.

Dacă, de exemplu, un șofer a fost conducând cu 180 kmh pe autostradă, apoi cu 210 și tot așa, din punctul meu de vedere ar trebui să i se anuleze permisul pe o perioadă nelimitată apoi să fie supus unei evaluări, așa cum se întâmplă și cu deținuții.

Poate comparația este un pic exagerată dar aceasta este realitatea. Pentru că mașinile unor astfel de oameni nu fac altceva decât să se transforme în adevărate arme letale. Omorâm dacă nu respectăm regulile, dacă nu avem grijă de cei din jur și așa mai departe.

Legile sunt mult prea blânde. Ne văităm că punctul de amendă este mare dar greșim în continuare. Dacă ar fi amenzi și mai mari, dacă s-ar confisca mașina sau s-ar anula dreptul de obținere a permisului pe o perioadă nelimitată, încalci legea o dată, dar a doua oară nu mai greșești sau dacă faci și a doua oară, a treia oară nu se va mai întâmpla”, a explicat Sorin Ene.

Punctul de amendă, înghețat de 5 ani, deși România are cele mai multe accidente rutiere grave din UE

Mai este o lună din 2022 și facem bilanțul proiectelor. Multe dintre ele neterminate sau amânate. Luăm un exemplu elocvent. România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente rutiere și ne referim la cele grave, soldate cu pierderi de vieți. Este un clasament negru în care suntem lideri de mulți ani.

Executivul ține însă de cinci ani nivelul punctului de amendă la 145 de lei. Legislația prevede ca punctul de amendă să fie 10% din salariul minim brut. Dacă ne raportăm la noul nivel anunțat al salariului minim, de la începutul anului viitor, punctul de amendă ar fi trebuit să fie 300 de lei. În opinia specialiștilor în siguranță rutieră, actualizarea cuantumului amenzilor ar fi doar una dintre măsurile necesare pentru reducerea numărului de accidente pe șosele.

Însă noul proiect de ordonanță, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe, ține înghețat punctul de amendă la nivelul anului 2017. Corelarea punctului de amendă cu o zecime din salariul minim a fost stabilită în 2002, însă de cinci ani nu a mai crescut.

Citiți și: Care este semnul de circulație despre care mulți șoferi nu știu ce reprezintă. Cum trebuie să procezi când îl vezi

În România există cinci clase de amendă. Patru dintre ele se aplică persoanelor fizice, ultima este adresată persoanelor juridice. Maximul pentru persoane fizice înseamnă 2.900 de lei, iar pentru cele juridice ajunge la 14.500 de lei.

„Indisciplina, care a atins cote alarmante în trafic, la ora actuală, are o cauzalitate complexă. Vorbim de educație rutieră sau, mai exact, de carențele în educație, vorbim de o eficiență a legislației, care reglementează raporturile juridice în trafic, acea Ordonanță 195/2002, care face trimitere și la amendă, dar vorbim și de legislația penală, care ar trebui să fie fermă și să sancționeze acele abateri grave, care afectează valorile fundamentale ale statului de drept. Dacă reușim să fim eficienți în a scoate din trafic, pe o perioadă mai lungă de timp, șoferii indisciplinați ar fi mai bine decât dacă am crește punctul de amendă”, a declarat Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor din Accidente Rutiere.

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru pâine ca să iasă crocantă la exterior, pufoasă la interior și gustoasă ca la brutărie. Ingredientul secret al gospodinelor din Ungaria
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
Playtech.ro
Afacerea banală pentru care un bărbat a renunţat la job! Nu are program, îi asigură un trai mai bun şi nu are nevoie de studii
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vedetă din România, de urgență la spital. S-a întâmplat în direct
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Ultima oră! Cutremur în România, în această dimineață. Cât de puternic a fost
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 2 stele din Costinești. Ireal cum arătau camerele și ce a găsit șeful ANPC în baie
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai iubit actor. Nu se va mai naște cineva ca el: Un geniu blând, frumos și jucăuș
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Grigore Leșe a scos o ciorbă la plimbare pe Calea Victoriei. Cunoscutul artist, imbrăcat în ie și cu clop FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare