Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!

Șoferii români ar putea rămâne fără permis în baza imaginilor de pe camerele de bord. Codul Rutier a suferit modificări importante.-
Filip Stan
20 oct. 2023, 17:59
Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!

Cod rutier 2023. Șoferii români riscă să primească amenzi usturătoare și să rămână fără permis de conducere, în baza imaginilor de pe camerele de bord. Codul rutier s-ar putea modifica.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat un proiect de lege care propune modificări semnificative la Codul Rutier, cu scopul de a întări aplicarea legilor de circulație și de a introduce sancțiuni mai riguroase pentru șoferii care încalcă regulile.

COD RUTIER 2023, veşti proaste pentru şoferi. Poliţiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%
Proiectul este acum în dezbatere publică și conține mai multe propuneri importante. Potrivit acestor propuneri, șoferii care încalcă legea ar putea fi amendați pe baza probelor video obținute de la camerele de bord și de supraveghere.

Anchetele vor putea utiliza imaginile furnizate de martori, persoane fizice sau autorități locale care au înregistrat astfel de încălcări.

Acest lucru va permite polițiștilor să acceseze camerele de supraveghere video din localități, fie ele publice sau private, pentru a obține dovezi ale încălcării regulilor de circulație.

Cod rutier: Sancțiuni mai severe pentru șoferii români recidiviști

Proiectul prevede și sancțiuni mai severe pentru șoferii recidiviști. De exemplu, dacă un șofer este depistat conducând sub influența alcoolului și repetă această infracțiune într-un interval de cinci ani, perioada de suspendare a permisului de conducere va crește de la 90 la 120 de zile.

De asemenea, orice medic care constată că un șofer are capacitatea psihologică afectată va fi obligat să îl trimită la un psiholog pentru evaluare, indiferent de cât timp a trecut de la ultimul consult.

În plus, proiectul propune să facă obligatorie testarea șoferilor în mașina cărora polițiștii găsesc recipiente cu alcool, înlocuind opționalitatea testării în situația actuală.

Aceste modificări au ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și prevenirea încălcărilor de circulație în România.

Cod rutier 2023. Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii şi toţi proprietarii

Cod rutier 2023. Noi situaţii în care înmatricularea unei maşini se poate suspenda sau radia, MAI vrea să schimbe iar legea rutieră.

Schimbările apar într-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică. În proiect sunt noi situații în care se va suspenda şi radia înmatricularea maşinilor, în afară de cazul în care expiră poliția de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).,

Este vorba despre radierea unei maşini, din oficiu, de autoritatea care a făcut înmatricularea – în situația în care înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).

Una dintre cele mai importante modificări propuse de MAI prin proiectul de OUG aflat în dezbatere este reglementarea, în Codul rutier, a unei noi situații în care se suspendă înmatricularea unui vehicul. Este vorba, mai exact, de suspendarea înmatriculării în cazul lipsei unei polițe RCA valabile.

Cod rutier 2023. Teste anti-drog şi pentru biciclişti. Ce amenzi riscă şi mopediştii după schimbări

Astfel, nu doar în cazul expirării ITP, ca acum, ci și-n cazul expirării RCA va interveni suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.

Totodată, prin proiectul de OUG sunt introduse două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.

Mai precis, se va radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP, potrivit avocatnet.ro.

COD RUTIER 2023, veşti proaste pentru şoferi. Poliţiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%

COD RUTIER 2023. Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%.

Punctul de amendă în prezent este de 145 de lei. Poliția Română cere ca punctul de amendă să crească de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei. Conform legii, punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Cod Rutier 2023. Semnul de circulaţie care îi lasă pe şoferi fără 450 de lei, greşeala banală pe care aproape toţi o fac!
Propunerea de majorare a punctului de amendă pentru abateri rutiere vine de la Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Nu e clar încă dacă va fi adoptată prin ordonanță de urgență sau va merge în Parlament pentru dezbateri.

Polițiștii au propus ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024 având în vedere numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente, România fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.

Punctul de amendă este înghețat din 2017, iar dacă nu ar fi fost așa, acum ar fi trebuit să fie 330 de lei.  În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei,

Citeşte şi: Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă

Ce prevede Codul Rutier 2023 în legătură cu depășirea limitei de viteză

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Când pot fi scoși banii de la Pilonul II? Ce trebuie să știe cei care au cotizat la pensiile private
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Tarif ireal cerut de soția lui Ștefan Bănică jr. Câți bani câștigă Lavinia Pîrva
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Vârsta de pensionare SE VA MODIFICA la fiecare 3 ani
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'