Cod rutier 2023. Trucul prin care poţi să conduci maşina şi după ce ţi-a fost suspendat permisul

În anumite condiţii, şoferii pot să mai rămână la volan măcar 15 zile chiar dacă au comis o infracţiune în urma căreia permisul le-a fost suspendat.

26 feb. 2023, 17:22
Cod rutier 2023. Trucul prin care poţi să conduci maşina şi după ce ţi-a fost suspendat permisul

Cod rutier 2023, noi modificări. În primul rând, este vorba de șoferii care produc un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale după ce „nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea”. Apoi, modificarea legislativă mai face referire și la șoferii care circulă nejustificat cu mașina pe banda de urgență a autostrăzilor.

Șoferii aflați în ambele situații vor rămâne fără carnet, dar vor putea circula 15 zile conform dovezii eliberate de polițistul care a constatat contravenția. În acest interval, măsura aplicată poate fi contestată în instanță, iar în cazul în care justificările și eventualele probe sunt relevante, aceasta poate fi anulată.

Cod rutier 2023. Şoferii pierd permisul auto dacă refuză testarea pentru alcool sau substanţe psihoactive

Fost şef al Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă susține că până la adoptarea acestei modificări legislative, cel puțin în cazul șoferilor care au circulat nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor, situația era una lipsită de sens și pe alocuri putea ajunge chiar și periculoasă. „Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi. Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral. În final a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil. Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a precizat fostul şef al Poliţiei Rutiere.

Cod rutier 2023. Amenda pentru această abatere a crescut la 11.000 de lei! Legea promulgată îi loveşte rău pe români în weekend

COD RUTIER 2023. Cât este amenda în 2023 dacă nu îţi funcţionează un far de la maşină

COD RUTIER 2023. Şoferii care au probleme cu sistemul de iluminare al mașinii riscă amenzi foarte mari, pentru că se pun în pericol atât pe ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic.

Potrivit Codului Rutier, dacă ai becurile arse, care nu funcționează corespunzător sau care nu sunt omologate, atunci riști sa fii sancționat, conform normelor în vigoare.

COD RUTIER 2023 Şoferii care montează gadgeturi „de şmecher” pot primi amendă de 2900 de lei

În 2023, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică.

Codul rutier 2023. Ce prevede legea

Art. 101
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

11. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

COD RUTIER 2023: Ce amendă primeşti dacă depăşeşti viteza legală cu 30 km/h

În anul 2023, valoarea punctului de amendă va fi îngheţat la 145 lei pentru sancţiunile rutiere. Astfel, conducătorii auto care au probleme cu sistemul de iluminare şi sunt prinşi de poliţişti riscă o amendă între 870 și 1160 de lei.

Ce prevede Codul Rutier 2023 în legătură cu depășirea limitei de viteză

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Un nou proiect legislativ de la Senat, se introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocatnet.ro