Cod rutier 2024. Noi precizări privind schimbarea la permisele auto, limita de viteză este 40 km/h

Cu permisul de categoria Tr1, care este echivalat mai nou cu cel de categorie B, pot fi conduse tractoare agricole sau forestiere care se deplasează cu o viteză maximă de până la 40 km/h pe drumurile publice.

22 ian. 2024, 20:30
Cod rutier 2024. Noi precizări privind schimbarea la permisele auto, limita de viteză este 40 km/h
Amendă pentru viteză în localitate

Cod rutier 2024. Viteza maximă de deplasare pe drumurile publice pentru noua categorie de permis de conducere – Tr1 este de 40 km/h, iar în această categorie nu se ţine cont de masa totală maximă autorizată sau de tonaj, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Recent, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care vine să aducă îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte conducerea tractoarelor agricole şi forestiere. S-a introdus o categorie nouă de permis de conducere, denumită Tr1. Este foarte important de clarificat faptul că principala caracteristică a acestei categorii este limita vitezei de deplasare, şi anume 40 km/h pe drumurile publice. Mai mult, subliniem clar că în această categorie nu se ţine cont de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, a transmis Barbu, într-un comunicat remis Romania TV.

Un șofer a fost amendat cu 5.610 lei și a rămas fără permis 5 luni după o urmărire în trafic de 20 km pe Autostrada A1
Cod rutier 2024. Potrivit sursei citate, noul permis este compatibil cu Permisul de Categoria B. „Dacă deţineţi deja un permis de categoria B, puteţi conduce nu doar autoturisme şi autoutilitare, ci şi tractoare agricole sau forestiere din categoria Tr1. Această categorie de permis, Tr1, acoperă ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 şi una sau două remorci, cu condiţia să respectaţi limita de viteză de 40 km/h pe drumurile publice”, precizează ministrul.

De asemenea, cu permisul de categoria Tr1 pot fi conduse tractoare agricole sau forestiere care se deplasează cu o viteză maximă de până la 40 km/h pe drumurile publice, iar Categoria Tr1 din permisul de conducere acoperă şi ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 şi una sau două remorci. Aceasta este o regulă valabilă indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule.

CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere. Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?
„Această categorie Tr1 vine în întâmpinarea nevoilor voastre, facilitând conducerea tractoarelor agricole sau forestiere specifice activităţilor agricole, fără a vă impune criterii legate de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, a mai explicat Florin Barbu.

Cod rutier 2024. Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, în data de 18 ianuarie, echivalarea permisului categoria B cu permisul TR1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.