Cod violet de fenomene extreme! Natura se dezlănţuie, se anunță furtuni supercelulare pe zone vaste

O furtună de numai zece minute a făcut prăpad in Germania. Locuitorii din zona afectată spun că vantul a lovit cu forţa unei tornade, iar ploile torentiale au provocat inundatii puternice in tot orasul.
Alina Costache
23 iun. 2023, 09:41
Cod violet de fenomene extreme! Natura se dezlănţuie, se anunță furtuni supercelulare pe zone vaste

Este alertă meteo extremă de vreme rea în Germania, s-a emis cod violet. Meteorologii au emis cel mai înalt nivel de avertizare posibil: ”violet”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de formare a furtunilor supercelulare. Se anunță fenomene meteo extreme în Germania. Meteorologii au emis un cod violet de furtuni, inundații, tornade și furtuni supercelulare.

Serviciul meteorologic al Germaniei a anunțat cod violet de vreme rea în Germania. Joi, 22 iunie 2023, cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească în locuri sigure. Vor avea loc furtuni puternice, mai ales în centrul țării, acolo unde se așteaptă ca furtunile să facă ravagii (de la Baden-Württemberg până la Berlin și Brandenburg).

Totodată, astfel de avertizări vin și cu riscul de formare a furtunilor supercelulare. Acest fenomen meteo este unul dintre cele mai rare tipuri existente, fiind caracterizat prin ploi torențiale, descărcări electrice de lungă durată, căderi masive de grindină, rafale de vânt și uragane.

Autoritățile îndeamnă cetățenii din sud-estul Germaniei să rămână în case și să stea departe de uși și ferestre, să deconecteze aparatele electrocasnice din locuință, dar și să se adăpostească în zone cât mai protejate, departe de copaci, linii electrice etc. Totodată, din cauza căderilor masive de precipitații, autorităție atrag atenția unor posibile episoade de inundații, astfel, cetățenii sunt îndemnați să evite adăpostirea în subsoluri sau zone joase din casă.

Numite și furtuni rotative, furtunile supercelulare se formează prin prezența curenților ascendenți care se rotesc persistent și pot genera ploi torențiale, căderi masive de grindină și descărcări electrice. Totodată, furtuna celulară este cauza principală care a dus la formarea celor mai violente tornade din lume.

Rafalele de vânt puternic însoțite de grindină pot provoca daune materiale însemnate, mai ales că durata unei furtuni supercelulare este de aproximativ 2-4 ore.

Una dintre cele mai recente furtuni supercelulare din Europa a avut loc în anul 2009, deasupra Belgiei și a fost descrisă de către specialiști ca fiind una dintre cele mai rele furtuni din ultimii ani. Timp de 2 ore, în provinciile East Flanders, Flemish Brabant și Antwerp, au fost înregistrate peste 20.000 de fulgere, 10.000 de trăsnete și un total de 30.000 de descărcări electrice.

Violenţe şi încăierări la piscinele în aer liber din Germania

În ultimii ani, începutul verii a fost marcat de titluri despre violenţe şi încăierări la piscinele în aer liber din Germania, iar vara aceasta nu este diferită, scrie BBC.

Numai în ultima săptămână au fost raportate mai multe incidente. Miercuri seară, zeci de poliţişti au evacuat şi închis o piscină în aer liber din cartierul berlinez Neukölln, după ce a izbucnit o bătaie la tobogan.

Luni, o altă piscină din districtul Pankow a fost închisă de poliţie după ce o dispută între doi tineri şi doi salvamari de la piscină a degenerat într-o încăierare la care au participat aproximativ 30 de persoane. Iar în weekend au existat răniţi după o bătaie în care au fost implicate peste 40 de persoane la o piscină din oraşul Mannheim din sud-vestul Germaniei. Se pare că un bărbat de 24 de ani a fost înjunghiat cu un cuţit.

Nu există cifre oficiale care să indice dacă violenţa la piscinele municipale în aer liber este în creştere. Operatorii piscinelor din Berlin spun că acestea sunt incidente izolate care au ţinut prima pagină a ziarelor şi care nu reflectă experienţa milioanelor de persoane care frecventează miile de piscine în aer liber administrate de stat din întreaga Germanie, dar oficialii poliţiei spun că sunt îngrijoraţi.

„Capacitatea de a rezolva conflictele în mod respectuos şi fără violenţă s-a redus”, a declarat Jochen Kopelke, şeful celui mai mare sindicat al poliţiei din Germania, pentru grupul de presă german RND.

Dezbaterea din mass-media este plină de teorii despre ce se află în spatele încăierărilor din piscinele în aer liber. O combinaţie de căldură, alcool şi mulţimi de tineri pe jumătate dezbrăcaţi este „o reţetă” pentru „o bătaie ocazională”, spun unii.

Unele dintre comentarii, care dau vina pe „punctele de atracţie socială” sau pe aşa-numitele „clanuri”, par să aibă o tentă rasistă: ambele sunt cuvinte de cod pentru grupurile de imigranţi.

Dar operatorii de piscine indică o schimbare mai amplă în cultura tradiţională a piscinelor în aer liber din Germania în unele oraşe, raportând o agresivitate tot mai mare şi o lipsă de respect faţă de salvamarii de la piscine.

Reprezentanţii poliţiei fac apel la operatorii de piscine şi la salvamari să colaboreze cu poliţia în vederea unei strategii comune pentru a interveni rapid înainte să escaladeze conflictele.

Printre sugestii se numără gărzile de securitate private care să impună reguli mai stricte la uşă şi în piscină, pentru a opri bătăile înainte ca acestea să aibă loc.

În mod tradiţional, există puţine locuri cu un amestec atât de larg de vârste şi grupuri sociale precum „Freibad”, sau „piscina gratuită”, aşa cum sunt numite în germană piscinele în aer liber, sprijinite de stat – un ideal german de după 1945 de egalitate socială, sănătate şi socializare în aer liber la preţuri accesibile.

Supraveghea acest amestec, pentru a se asigura că piscinele nu devin prea libere, autoritarul „Bademeister” sau „maestru de baie”, aşa cum era numit colocvial personalul piscinei.

Dar societatea germană de astăzi este mai puţin ierarhizată ca niciodată. Aşadar, în Berlin, „Bademeister” se bazează deja pe gărzile de securitate pentru a menţine liniştea.

Aproape de Cod violet şi în India: Numărul morţilor s-a dublat în ultima săptămână

„Situaţia de aici s-a schimbat în ultimele patru-cinci zile. A ajuns la 25-30 de cadavre şi oamenii au stat aici zi şi noapte în căldură”, a declarat preotul Rajesh Pandey, care efectuează ultima împărtăşanie la crematoriu.

Superintendentul medical şef pentru Ballia, S.K. Yadav, a confirmat o creştere a numărului de internări la principalul spital districtual şi a declarat că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina cauza deceselor.

„Pacienţii care au venit aici aveau deja unele afecţiuni comorbide şi se aflau în stadii terminale”, a declarat Yadav, fără a preciza numărul deceselor. Ziarul Indian Express a relatat că spitalul a înregistrat cel puţin 80 de decese începând cu 15 iunie, în condiţiile în care temperaturile au urcat până la aproape 45 de grade Celsius în regiune.

Decesele din Ballia au declanşat o dispută, deoarece guvernul statului de origine, Uttar Pradesh, a înlocuit un oficial de sănătate din district pentru că a spus că acestea sunt cauzate de căldură.

Miercuri, pacienţii disperaţi stăteau în faţa ventilatoarelor de răcire într-o sală de spital plină de oameni.

Brijesh Yadav, în vârstă de 28 de ani, a declarat că şi-a dus de urgenţă bunicul în vârstă de 85 de ani la spital marţi, după ce acesta s-a plâns de dificultăţi de respiraţie.

„Medicii spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza căldurii”, a spus el. Ministrul-şef al statului, Yogi Adityanath, a ordonat oficialilor să evite întreruperile inutile de energie electrică şi să cumpere energie suplimentară dacă este necesar.

În statul vecin Bihar, cel puţin 50 de persoane au murit din cauza bolilor cauzate de căldură, a relatat postul de televiziune NDTV. Oficialii guvernului din Bihar nu au răspuns la apelurile telefonice.

India are în medie cinci până la şase episoade de caniculă pe an în părţile sale nordice, între martie şi iunie şi uneori până în iulie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge a constatat că valurile de căldură mortale, alimentate de schimbările climatice, în 2022 au făcut ca aproape 90% dintre indieni să fie mai vulnerabili la probleme de sănătate publică, la lipsa de alimente şi la un risc crescut de deces.

Val de căldură fără precedent în Asia. Beijingul a înregistrat cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în luna iunie

Beijingul a înregistrat cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în luna iunie, mai exact peste 41 de grade Celsius, în timp ce Iran și Pakistan se confruntă cu maxime de 51 de grade, iar spitalele din India nu mai fac față numărului de pacienți afectați de caniculă.

Prognoza meteo. Furtunile iau o pauză „de caniculă”. Disconfortul termic va fi urmat de furtuni electrice violente în weekend

Un val de căldură fără precedent a lovit Asia în ultimele zile, cu temperaturi care au depășit chiar și 51 de grade Celsius. În Beijing au fost peste 41 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în luna iunie în capitala cu 22 de milioane de locuitori.

Locuitoate din China: „Sunt îngrijorată. Anul trecut, la jumătatea lunii iunie, când era atât de cald, curentul s-a oprit deodată, la prânz, într-o zi. Din moment ce toată lumea și-a pornit aerul condiționat în jurul prânzului și apoi s-a întrerupt curentul din tot satul. 29:10 Abia la ora 18, când s-a răcit, s-a reluat curentul. Cu siguranță, sunt îngrijorată. E prea cald! Nu ieșim afară. Am ieșit azi, dar vom pleca mâine (n.r. din Beijing).”

Canicula afectează puternic inclusiv Iran și Pakistan, unde temperaturile au depășit chiar și 51 de grade Celsius, în unele zone. Meteorologii i-au sfătuit pe oameni să rămână în case. Lucrurile nu stau mai bine nici în India, unde în unele regiuni este cod roșu de caniculă. Spitalele din nordul țării sunt pline cu pacienți afectați de caniculă, iar numărul celor decedați s-a dublat în ultima săptămână.

Furtuni violente și caniculă în următoarele zile. Temperaturile resimțite vor ajunge și la 40 de grade. Alertă meteo COD GALBEN de vreme extremă
Locuitor din India: „De obicei, primim de la 10 până la 15 trupuri pentru incinerare. Cu toate acestea, din cauza insolației, situația s-a schimbat în ultimele patru-cinci zile. Numărul decedaților s-a dublat și a ajuns la 25-30 de corpuri într-o zi.”

Un val de căldura afectează de câteva zile nordul Mexicului și sudul Statelor Unite. Temperaturile au fost cuprinse între 45 și 46 de grade Celsius în ambele țări, iar în Europa a fost excepțional de cald pe insula Corsica, unde s-au înregistrat 41,6 grade Celsius.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!