Codul drepturilor și obligațiilor studentului, lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind Codul drepturilor și obligațiilor studentului.

15 feb. 2024, 11:25
Codul drepturilor și obligațiilor studentului, lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației
Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an

Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului, lansat în dezbatere miercuri de Ministerul Educației, aduce o serie de noutăți. Astfel, fiecare universitate va putea institui un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității, precizează ministerul educației, într-o postare pe pagina de Facebook.

O altă noutate este reprezentată de reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.

Citește și: Ligia Deca se confruntă cu „o mică revoltă” a angajaţilor din Educaţie cărora nu le-au crescut salariile: ” Va trebui să găsim o soluţie echitabilă pentru toate categoriile”

Totodată, ordinul prevede că studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.

Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

Apar modificări și în ceea ce privește durata studiilor. Astfel, un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora. Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.

Citește și: Universitățile unei țări din Europa, preferate de elevii români, propun măsuri pentru a limita numărul studenților străini 

Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora. Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.

Proiect_cod_drepturi_obligatii_studenti