Codul Fiscal, modificări esenţiale la jumătatea lui 2022! Impozitarea bacşişului, taxa pe opulenţă şi regândirea scutirilor pentru IT-işti, în vizorul Ministerului Finanţelor

PSD propune din nou taxa pe opulentă. Ministrul Finantelor anunță schimbări majore la Codul Fiscal. Astfel, românii care au mai multe case sau mai multe mașini vor plăti impozite şi taxe mai mari, iar banii vor ajunge la bugetele locale, nu la bugetul de Stat.

09 feb. 2022, 14:40
Codul Fiscal, modificări esenţiale la jumătatea lui 2022! Impozitarea bacşişului, taxa pe opulenţă şi regândirea scutirilor pentru IT-işti, în vizorul Ministerului Finanţelor

Codul Fiscal va fi modificat la jumătatea anului, pentru a putea intra în vigoare din 2023. Acest lucru va fi realizat după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, conform Hotnews.

Referitor la taxarea proprietăţilor, persoanele fizice care deţin mai multe apartamente vor plăti mai mulţi bani. Impozite mai mari ar putea plăti şi cei care au mai mult de două maşini.

Mai mult, Ministerul Finanţelor ia în calcul taxarea bacșișului, zahărului, pragul la micro, introducerea impozitului progresiv, schimbările posibile de la IT și construcții, simplificarea Declarației unice și reactivarea facilității de 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță.

„Vom vedea o modificare a Codului fiscal la jumătatea anului, în urma analizei împreună cu mediul privat și cu asistență FMI și Banca Mondială, iar aplicarea să fie din 2023.

În luna mai vor începe dezbaterile publice pe document sau părți din acesta, astfel încât la 1 iunie să fie decizie pe ceea ce înseamnă regimul fiscal. Pragul la microîntreprinderi o să scadă”, a declarat Adrian Câciu, conform Hotnews.

Citeşte şi: Cinci firme de pe piața asigurărilor RCA și de garanții, verificate de ASF

Codul Fiscal, modificări esenţiale la jumătatea lui 2022! Impozitul progresiv ar putea reveni în România

Ministrul Finanţelor a mai precizat că va exista o dezbatere privind introducerea impozitului progresiv.

„În România nimeni nu ține cont de faptul că un contribuabil are și cheltuieli. (…) Avem și niște cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educație, asigurare, pensie privată. Sunt tot niște cheltuieli” (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv n.r.)

Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți. O mașină la o familie. Știți că în Japonia, de exemplu, nu poți să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că ai locul de parcare.(…) Eu aș propune de la a treia (mașină o taxare n.r.) ca să nu sperii că de la a doua. Evident, în urma unei analize și a unui dialog poate să rezulte o creștere graduală de la a doua”, a mai pus ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: Hotelul lui Donald Trump din Irlanda caută angajaţi în România. Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite

Codul Fiscal se va schimba! Ar putea apărea impozit pe bacşiş şi schimbate facilităţile pentru domeniul IT

„În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală”, a afirmat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Adrian Câciu a afirmat că facilitatea din IT (scutirea de impozit pe venit) ar putea fi regândită.

„Eu îți dau facilitatea de a nu-ți impozita acel venit, dar fă legătura cu sursa”; a afirmat el.

Autorităţile iau în calcul şi impozitarea bacșișului în Horeca.

„Există o astfel de solicitare din partea Horeca. Suntem în analiza. (…) Suntem într-o analiză, care s-ar putea să fie mai accelerată. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare. Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Analiza poate fi făcută mai rapid decât să stăm până la 1 iulie, de exemplu.

Deci suntem în analiză. E un mix de măsuri pe care le-au propus. Prima fost aprobată: impozitul specific (amânarea la plată n.r.)”, a afirmat ministrul Finanţelor.