Codul Muncii 2023. Zece noi drepturi pentru salariaţi de anul viitor

Intrată în vigoare la sfârșitul lunii octombrie, Legea 283/2022, care a modificat Codul muncii, a adus multe beneficii pentru salariați.

02 dec. 2022, 13:06
Codul Muncii 2023. Zece noi drepturi pentru salariaţi de anul viitor

Codul Muncii 2023, noi modificări. Este vorba atât despre noi tipuri de zile libere, până la noi prevederi privind contractul individual de muncă. Cu ajutorul publicației Avocatnet prezentăm o sinteză a tuturor noutăților.

1. Dreptul de a fi alături de familie pentru situații neprevăzute. Salariații vor avea dreptul la zece zile plătite de absențe pentru urgențele familiale, pe care le vor recupera ulterior, de comun acord cu angajatorul. Acest drept nu afectează numărul total de zile de concediu de odihnă.

2. Dreptul de a cere concediu pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă. Este vorba despre așa-numitul concediu de îngrijitor, care însă nu poate fi încă solicitat, deoarece nu au fost oficializate normele de aplicare, ce indică documentele necesare. Acest concediu are o durată limitată la cinci zile lucrătoare pe an.

3. Dreptul de primi mai multe informații înainte de a lua o decizie privind angajarea sau schimbarea postului. Informarea  pe care trebuie să îl primească un viitor salariat sau salariatul al cărui contract de muncă se modifică, trebuie să cuprindă, mai nou, mai multe detalii față de CIM-ul pe care urmează să îl semneze, respectiv indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condițiile de muncă ale salariatului, procedurile privind semnăturii electronice, precum și dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator.

Bugetarii pot munci 5 zile pe lună de acasă. Codul Muncii şi Codul Administrativ au fost modificate

4. Dreptul de a avea mai multe detalii privind activitatea sa în CIM. Prevederile din conținutul contractului de muncă au fost completate de Legea 283 cu noi prevederi:

– dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie precizat dacă deplasarea este asigurată sau decontată de angajator;

– metoda de plată a salariului;

– condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi;

– condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia (dacă există, desigur);

– precizarea avantajelor acordate pe lângă salariu (asigurări medicale private, contribuții la pensia facultativă/ocupațională, vouchere etc.);

– dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.

5. Dreptul de a nu fi supus unei noi perioade de probă, dacă semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator.

6. Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extrasalariale pe care le primește pe lângă salariu.

Citește și Anunţ de angajare: Salariaţii pot veni „oricând au chef” şi vor fi plătiţi cu „scutece şi lapte praf”

7. Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil este un nou drept al salariaților introdus de Legea 283. Având în vedere că actul normativ nu definește ce înseamnă aceste condiții favorabile, noțiunea este subiectivă și rămâne la latitudinea salariatului ce înseamnă pentru el aceste condiții mai favorabile.

8. Dreptul de a cere un program de muncă individualizat, ce poate înseamna de la telemuncă la reducerea programului de lucru. Acest drept va putea fi exercitat și de cei care cer concediul de îngrijitor. Totuși, la fel ca în cazul trecerii pe un post cu condiții mai favorabile, obligația angajatorului nu este de a accepta, ci de a-și motiva refuzul.

9. Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii, scrie dcbussines.ro

10. Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului, obligativitate ce oferă posibilitatea tuturor salariaților, actuali sau noi, de a lua cunoștință despre aceste planurile de formare ale firmei.