Codul rutier 2022. A apărut un nou marcaj de circulație rutieră. Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă indicatorul

Un nou marcaj de circulație rutieră a apărut în intersecțiile din București. Șoferii care nu respectă Bike Box, pot rămâne fără permis și pot primi o amendă de până la 750 de lei.

14 sept. 2022, 18:22
Codul rutier 2022. A apărut un nou marcaj de circulație rutieră. Ce sancțiuni riscă șoferii care nu respectă indicatorul

În intersecțiile din București a apărut un nou marcaj de circulație rutieră. Șoferii care nu respectă Bike Box,  pot primi o amendă de până la 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier.

Citește și Codul Rutier 2022. Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă pe banda de urgență de pe autostradă

Bike Box este un marcaj rutier care a le oferă bicicliștilor mai multă siguranță în trafic, și care a fost aprobat de autoritățile de la noi din țară.

Indicatorul apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni și unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura a fost aplicată pentru siguranța persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.

Doar bicicletele și trotinetele pot opri la semafor în cadrul acestui marcaj. Dar, mașinilor le este interzis să pătrundă pe aceste marcaje, atunci când semaforul indică roșu.

„Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil.

Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.

Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, precizează Primăria Municipiului București pe pagina de Facebook.

Citește și Codul rutier 2022. Are sau nu are voie şoferul oprit de poliţist să-i ceară agentului ordinul de serviciu şi înregistrarea radarului