CODUL RUTIER 2022. Se reactivează radarele fixe pe drumurile din România. Unde vor fi amplasate

Codul Rutier va fi modificat printr-o decizie a Guvernului, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode. Anul acesta, Ministerul de Interne va monta și 600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară.

07 ian. 2022, 12:13
CODUL RUTIER 2022. Se reactivează radarele fixe pe drumurile din România. Unde vor fi amplasate

CODUL RUTIER se va modifica în 2022, iar şoferii indisciplinaţi în trafic vor fi sancţionaţi. Codul Rutier va fi modificat printr-o decizie a Guvernului, a declarat ministrul de Interne la Digi24.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru toţi şoferii, amenzi uriaşe dacă ignoraţi noutăţile

De asemenea, autorităţile vor să reactiveze radarele fixe pe drumurile aglomerate din România.

„Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă.

Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an. Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A2 – București-Constanța.

400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Digi24.

Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă regimul rutier o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Vin noi amenzi, şoferii vor fi monitorizaţi cu sisteme Big Brother. Amenda vine prin e-mail

Pentru ca radarele să poată fi reactivate și omologate a fost creat un grup de lucru comun la Ministerul Afacerilor Interne şi Compania Naţională pentru Infrastructura Rutieră, iar scopul acestuia este dezvoltarea și extinderea sistemelor automate la nivel național.

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată într-un proiect de lege adoptat de Senat.

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens.

În 2020, 812 persoane au murit într-un accident rutier în România, iar în 2021 au fost 932 de morți.