Codul Rutier 2023. Amenda uriașă pe care o pot primi șoferii care fac această greșeală

Șoferii care încalcă legea noului Cod Rutier vor primi amenzi usturătoare în acest an dacă se vor urca la volan fără aibă la ei permisul de conducere. Sancțiunile ajung până la 1.160 și pot fi însoțite de puncte de penalizare.

13 ian. 2023, 13:23
Codul Rutier 2023. Amenda uriașă pe care o pot primi șoferii care fac această greșeală

Codul Rutier 2023. Șoferii care conduc un vehicul fără să aibă permisul auto la ei sau se urcă la volan dacă au documentul expirat vor putea primi amenzi usturătoare.

Conducătorii auto care încalcă regulile de circulație riscă să scoată mulți bani din buzunar dacă nu vor respecta legea din Codul Rutier.

Citiți și: Codul Rutier 2023. Se modifică vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor pentru anumite categorii

Șoferii care vor fi prinși că nu au permisul la ei pot primi amendă de până la 1.160 de lei

Mai exact, șoferii prinși care circulă cu mașina, deși au permisul auto expirat, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 lei.

Circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie o contravenție, care se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, conform articolului 101 din Codul Rutier. ci

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Concret, „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, scrie în Codul Rutier 2023.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei şi în acest an. 870 de lei reprezintă șase punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă opt puncte de amendă.

Cu câte puncte pot fi penalizați șoferii care sunt prinși fără permis în 2023

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”, conform Codului Rutier.

Citiți și: Codul rutier 2023. Unii şoferi s-ar putea trezi cu suspendarea înmatriculării auto