Codul Rutier 2023. Se modifică vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor pentru anumite categorii

Parlamentarii au votat în decembrie un proiect de lege depus de PNL prin care se modifică Codul Rutier. Modificarea vizează vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor pentru anumite categorii.

30 dec. 2022, 19:44
Codul Rutier 2023. Se modifică vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor pentru anumite categorii

Codul Rutier se modifică din nou. Preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu, a anunţat recent că a fost votat în Parlament un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari liberali prin care scade vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE de la 21 de ani la 18 ani, şi de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE.

„Partidul Naţional Liberal are soluţia pentru combaterea deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România. Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Noile modificări oferă cadrul legal necesar reducerii vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE, titularilor unui permis de conducere categoria B cu condiţia obţinerii unui (CCP)”, transmitea senatoarea Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023. România, campioană la accidente letale. Ce se întâmplă cu punctul de amendă de la 1 ianuarie 2023

Preşedintele interimar al Senatului a explicată că propunerea a venit ca un ajutor pentru industria Transporturilor Rutiere din România, care traversează de mulţi ani o criză a conducătorilor auto profesionişti.

„Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi. Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023 Şoferii care montează gadgeturi „de şmecher” pot primi amendă de 2900 de lei

Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei. În prezent, 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste ţări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie”, a mai spus Alina Gorghiu.