Codul rutier 2023. Unii şoferi s-ar putea trezi cu suspendarea înmatriculării auto

Suspendarea înmatriculării unui vehicul se referă la o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

11 dec. 2022, 17:43
Codul rutier 2023. Unii şoferi s-ar putea trezi cu suspendarea înmatriculării auto

După ce mai mulţi şoferi români s-au trezit că au de plătit amenzi fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovignetei, deşi nu se aflaseră la volan, autoritățile române au introdus în Codul Rutier o prevederea nouă. Este vorba de „suspendarea înmatriculării auto”.

Legislaţia prevede că în cazul în care se schimbă proprietarul autoturismului, înmatricularea autovehiculul va fi suspendată dacă noul deținător nu va cere Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate, potrivit evz.ro. În această situaţie, maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării. Autorităţile vor să evite astfel situaţiile în care şoferi care aveau interdicţie de a conduce sau aveau amenzi neachitate cumpărau maşini şi le treceau pe numele altor rude sau cunoştinţe, dar ei le conduceau.

Citeşte şi: Accident cu şase victime după ce un BMW a intrat pe contrasens

 

În ce condiţii se poate decide suspendarea înmatriculării auto

Suspendarea înmatriculării auto poate apărea în situaţia în care înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării. Înainte noii proprietari aveau la dispoziţie 30 de zile pentru această operaţiune.

Citeşte şi: Codul rutier modificat. Poliţiştii locali vor putea da amenzi usturătoare şoferilor care încalcă legislaţia

 

Suspendarea înmatriculării auto din lipsa ITP

De asemenea, suspendarea înmatriculării auto poate fi decisă dacă în urma unui control RAR inspectorii decid anularea anularea inspecției tehnice periodice (ITP).

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:
• instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%);
• emisiile poluante (24,32%);
• punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%);
• parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.