COLECTIV. Directorul SUB, mărturii cutremurătoare: „Scriau cu marker pe ce mai rămăsese din piele”

INCENDIU COLECTIV. Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucureşti, a povestit clipele grele prin care a trecut în noaptea de 30 octombrie, dar şi în zilele ce au urmat. Când a primit primul semnal de la şefa secţiei ATI, medicul era acasă, aţipise. În doar 20 de minute a ajuns la spital, iar imaginea cu care s-a confruntat nu va putea fi vreodată uitată.

12 nov. 2015, 10:41
COLECTIV. Directorul SUB, mărturii cutremurătoare: „Scriau cu marker pe ce mai rămăsese din piele”

INCENDIU COLECTIV. Prof. dr. Catalin Cirstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti, a povestit cosmarul primelor ore dupa incediul de la Colectiv, scenele socante la care a asistat.

Eram acasa. Atipisem. Primul semnal l-am primit de la dna dr. Coriu, sefa sectiei ATI, de-abia numita de cateva zile, si care era de garda: „Vin arsi dupa arsi”. Atat a scris. In 20 de minute am ajuns la spital unde am dat de o imagine pe care greu o sa o pot uita. Pacientii veneau unii dupa altii. Dar pana sa vina ei, in camera de garda erau deja pacienti, unii chiar in stare grava„, a spus medicul, pentru ziare.com.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. 18 tineri sunt în stare gravă şi critică. UPDATE STAREA VICTIMELOR

Prof. dr. Catalin Cirstoiu a spus ca toti medicii de la ATI si de la Chirugie Plastica s-au prezentat la spital in noaptea groazei.

Medicii au venit cu totii din proprie initiativa, absolut voluntar. Si nu numai ei. Au venit asistentele, chiar si personalul administrativ, cei care se ocupa cu executia contractelor de achizitii, s-au gandit ca poate e nevoie de ajutor. Oamenii mei si-au facut treaba cu dorinta, cu incredere in ei. Eu am incercat sa-i mai trimit acasa sa se odiheasca si nu au vrut. Plecau cate 2-3 ore sa se schimbe si se intorceau. Erau epuizati, dar foarte ambitionati si foarte devotati.”, a spus acesta.

Medicul a povestit ca a trecut prin momente extrem de grele si cu multa suferinta.

Oh, Doamne! Si nu numai a pacientilor, ci si a familiilor. Unii isi cautau copiii, intrebau daca avem neindentificati. Imi aduc aminte o femeie care isi cauta baiatul. N-o sa-i uit niciodata privirea cand i s-a spus ca nu mai avem niciun pacient neidentificat. E dincolo de cuvinte….Eram ultima speranta, ultimul spital inainte de IML. Dupa aceea am vazut numele baiatului printre cei decedati”, a spus directorul Spitalului Universitar Bucuresti.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Medic: Am fost copleşiţi, dar nu mai mult de 30 de secunde. Trebuie să iei decizii rapide

Mai mult, medicul a povestit ca „pe la ora 1, dupa furtuna, nu mai era nimeni in camera de garda”. „Era o liniste atat de apasatoare ca n-am sa o uit multa vreme, in totala contradictie cu tot ce se intamplase pana atunci. Scriau cu marker pe ce mai ramasese din pielea pacientilor, pe picioare, numele lor si un cod, numarul de prezentare in UPU„, spune Catalin Cirstoiu.

Medicul a pus ca a realizat imediat componenta chimica a leziunilor. „A fost clara imediat. Erau pacienti fara arsuri, dar cu leziuni pulmonare. Era clara o intoxicatie cu fumul aspirat, ori o arsura de cai aeriene„, spune acesta.

Medicul a explicat si de ce nu s-a luat in calcul in prima faza si folosirea unui cianokit pentru tratarea victimelor.

Noi am avut pacienti cu semne evidente de intoxicatie cu monoxid de carbon. Cianokit-ul este util cand ai intoxicatie cu acid cianhidric si numai in momentul imediat urmator intoxicatiei. Am vazut mai tarziu ca acolo erau si acid clorhidric, monoxid de carbon, dioxid de carbon, o combinatie despre care nimeni nu stia ce poate provoca„, a explicat Catalin Cirstoiu.

De asemenea, directorul SUB a raspuns si acuzatiilor potrivit carora transportul pacientilor in strainatate a fost facut prea tarziu si ca nu au existat materialele necesare.

Citeşte şi Săndesc: Lăsaţi-ne să lucrăm. După ce vom termina de tratat oamenii, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică

Trauma medicilor abia acum incepe! Ei stiu cat au muncit si cat s-au dedicat in zilele acestea si vad o atitudine ciudata la adresa lor. Multi spun: trebuia sa-i duceti in strainatate din prima zi. Nu pot fi dusi din prima zi! Intre raniti am avut cetatean german, repatriat pe cheltuiala statului german abia in ziua a 7-a tocmai pentru ca asiguratorul german a spus ca pacientul nu e transportabil in primele zile. Unde mai e recunostinta fata de munca medicilor romani? Nu mai e. Am avut tot (materialele necesare n.r.), pentru ca a existat aceasta actiune prioritara in ATI. E un progam derulat de Ministerul Sanatatii care asigura un plus de finantare bolanvilor critici din terapie intensiva”, a spus medicul.

Citeşte şi COLECTIV. MĂRTURII ale răniţilor: Am văzut oameni care au murit în faţa mea. Crezi că ne e bine să ne amintim?