Colegiul Medicilor nu vrea doctori pregătiţi în limba maghiară

Colegiul Naţional al Medicilor critică proiectul de HG privind înfiinţarea unor secţii de predare în limba maghiară la UMF  Târgu Mureş. Colegiul vrea să refuze validarea cadrelor medicale pregătite prin linia în limba maghiară. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate la România TV de Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 13:30
Colegiul Medicilor nu vrea doctori pregătiţi în limba maghiară

„Înfiinţarea unei linii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu ar trebui să fie o decizie politică, pentru că ar deteriora calitatea învăţământului superior”, susţine Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Astărăstoae îşi susţine declaraţia prin faptul că în acest moment nu se respectă standardele ARACIS privind numărul de cadre didactice care ar trebui să predea acolo, dar şi standardele privind cercetarea ştiinţifică, insuficent dezvoltată pe partea de linie maghiară.

Se poate lua politic o astfel de decizie, dar în momentul în care se poate acoperi organizatoric. Dacă nu se poate acoperi, vom avea doua tipuri de medici creaţi la Târgu Mureş. La secţia română, cu îndelipinirea indicatorilor calitativi, la maghiară cu rabat de la aceşti indici. Colegiul medicilor din România nu face discriminări, dar nu va putea să accepte standarde de calitate diferite pentru că e vorba de siguranţa pacienţilor. Ai medici bine pregătiţi şi medici mai puţin pregătiţi„, a declarat Vasile Astărăstoae pentru România TV.

Guvernul Ungureanu a discutat în şedinţa de marţi, în primă lectură, proiectul de HG privind înfiinţarea liniilor de limba maghiară şi engleză la UMF Târgu Mureş, la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală.

Tot marţi, proiectul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. VEZI AICI PROIECTUL