Colegiul Medicilor propune ca medicii de familie să poată acorda îngrijiri la domiciliu

Colegiul Medicilor din România solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să analizeze posibilitatea ca medicii de familie să poată să contracteze servicii medicale de îngrijire la domiciliu, printr-un contract separat de cel pentru furnizarea de servicii deja existent.

24 feb. 2017, 08:59
Colegiul Medicilor propune ca medicii de familie să poată acorda îngrijiri la domiciliu

„Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) analiza posibilităţii de contractare a serviciilor medicale de îngrijire de către cabinetele medicilor de familie cu finanţare din fondurile destinate îngrijirilor medicale la domiciliu”, potrivit procesului verbal încheiat între cele două instituţii, scrie news.ro.

Cererea CMR vine după discuţiile celor două instituţii în privinţa Normele de aplicare în 2017 a HG 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017.

Preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, explică faptul că o astfel de modificare ar putea fi realizată odată cu modificarea contractului-cadru valabil până la sfârşitul anului.

În plus, medicii de familie ar trebui să îndeplinească condiţiile de eligibilitate ale furnizorilor de îngrijiri la domiciliu. Mai mult, preşedintele CNAS spune că astfel de contracte ar putea fi încheiate şi cu spitalele, pentru ca medicii să-şi poată urmări postoperator pacienţii, dar unităţile sanitare nu sunt interesate.

„Avem nevoie de îngrijiri la domiciliu, cererea este foarte mare. Bugetul pe 2017 a crescut, iar pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creştere de 14,49 la sut[, cea mai mare din ultimii ani”, a mai spus Ţibichi.

CMR propune, totodată, ca serviciile medicale de îngrijiri la domiciliu să fie validate fără utilizarea cardului de sănătate, prin similitudine cu serviciile acordate în structurile de urgenţă Unitatea de Primiri Urgenţe/Centrul de Primiri Urgenţe.

De asemenea, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România solicită creşterea valorii minim garantate a punctelor per serviciu şi per capita în asistenţa medicală primară şi per seriviciu în asistenţa medicală de specialitate.

Astfel, valoarea minim garantată a punctelor în asistenţa medicală primară, propusă de CMR este de 4,8 lei per capita şi 2,2 lei per serviciu. În asistenţa medicală de specialitate, pentru specialităţi clinice, CMR propune ca plata per serviciu să fie de 2,2 lei.

Citeşte şi Colegiul Medicilor a publicat pe site lista substanţelor interzise în sportul de performanţă