Colegiul Medicilor, reacţie după ce Nelu Tătaru a anunţat că îi trimite în prima linie a pandemiei pe medicii de familie

Colegiul Medicilor din România a precizează într-un comunicat de presă că priveşte cu mare îngrijorare declaraţiile făcute de premier, ministrul Sănătăţii şi consilieri ministeriali privind soluţii la care se gândesc pentru monitorizarea şi controlul pacienţilor cu SARS-CoV-2. Colegiul Medicilor mai susţine că activitatea medicilor de familie se desfăşoară conform contractelor de furnizare de servicii încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, astfel că nu se pot emite ordine directe către ei pentru a face servicii în afara acestor negocieri. 
Romania TV
15 oct. 2020, 11:02
Colegiul Medicilor, reacţie după ce Nelu Tătaru a anunţat că îi trimite în prima linie a pandemiei pe medicii de familie

„Decidenţii trebuie să înţeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfăşoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru şi Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru şi Normele de aplicare respectă, sau ar trebui să respecte, rezultatul negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, reprezentant legal şi legitim al tuturor medicilor care furnizează servicii în contract cu CAS, deci nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor şi fără cuprinderea lor în Contractul Cadru şi Normele de aplicare a acestuia”, scrie în comunicat.

Colegiul Medicilor menţionează că, fără parcurgerea acestor etape, orice declaraţie în spaţiul public „creează confuzie majoră în rândul populaţiei şi îngrijorarea justificată a medicilor de familie”.

„Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecţiei împotriva contaminării aşa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecţios cunoscut. Echipamentul de protecţie – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spaţii şi condiţii de echipare-dezechipare, decontaminare (duş imediat), de neutralizare a echipamentului, condiţii de transport la domiciliu în focar şi de la domiciliul pacienţilor izolaţi. Un medic de familie infectat/bolnav, deci indisponibilizat pentru pacienţii de pe lista sa, ar crea consecinţe dezastruoase în lanţ privind furnizarea de servicii pacienţilor respectivi; s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienţilor la servicii medicale în asistenţa medicală primară, având consecinţe şi pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unităţile de primire urgenţă şi aşa sufocate de solicitări”, precizează sursa citată.

Colegiul Medicilor subliniază că, în mediul rural, absenţa medicul de familie ar crea efecte şi mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraţilor, adăugând că medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanţă a pacienţilor asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienţi cunoscuţi care nu necesită evaluarea primară a comorbidităţilor.

Citeşte şi Medicii de familie, revoltaţi după ce Nelu Tătaru a anunţat că îi trimite în prima linie a pandemiei: Nu avem echipamente de protecţie

„Cât despre afirmaţiile privind atribuirea unui număr de puncte (30) pe persoană infectatăurmărită/monitorizată, avem următoarele observaţii:

– Guvernul nu a găsit nici până acum soluţii să plătească medicilor de familie şipersonalului angajat acel stimulent de risc prevăzut în lege

– propunerea celor „30 de puncte” este chiar ofensatoare, pentru că din aceeaşi sumă alocată pentru servicii s-ar plăti şi surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului „per serviciu”.”, arată Colegiul Medicilor.

Potrivit sursei citate, concluziile sunt că medicul de familie nu va pătrunde în focar pentru evaluare primară, dar poate face – face deja – monitorizarea la distanţă pentru pacienţii cu COVID-19 izolaţi la domiciliu. Totodată, medicul de familie poate face (dacă o va dori) anchetă epidemiologică pentru pacienţii suspecţi şi confirmaţi COVID-19 înregistraţi pe platforma DS.

„Orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociată cu reprezentanţii legali ai medicilor (CMR); serviciile propuse trebuie însoţite de finanţare adăugată fondurilor CNAS; altă categorie de servicii ţinând de sănătatea publică trebuie finanţată şi plătită pe bază de contract cu direcţiile de sănătate publică”, mai spune Colegiul Medicilor.

Totodată, sursa citată arată că vaccinările cu vaccinuri gripale achiziţionate de pacienţi sunt servicii care ar trebui recunoscute şi plătite de direcţiile de sănătate publică pe bază de contract, aşa cum ar trebui să se întâmple pentru toate vaccinările cuprinse în programul naţional de vaccinări.

„Nutrim speranţa că decidenţii vor analiza cu toată atenţia observaţiile din acest document şi vor lua cele mai înţelepte hotărâri numai împreună cu reprezentanţii legali şi legitimi ai medicilor”, se arată în finalul comunicatului.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că trebuie stabilite nişte reguli un pic mai clare pentru medicii de familie în lupta acestora cu COVID-19 şi chiar beneficiile pe care aceştia le-ar putea avea, precizând că este posibil ca medicii de familie să primească sporuri având în vedere că vor avea astfel un risc suplimentar.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De ce țânțarii îi mușcă doar pe anumiți oameni. Motivul pentru care pe alții îi lasă în pace și nici nu se ating de ei
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună