Colonel de Securitate spune că a avut acces la DOCUMENTE SECRETE care arătau un plan de asasinare a lui Ceauşescu

Publicat: Duminică, 07 Iunie 2020 19:38 // Actualizat: Duminică, 07 Iunie 2020 19:38 // Sursa: romaniatv.net

Un important colonel de Securitate afirmă că existau planuri în 1989 pentru asasinarea dictatorului Nicolae Ceaușescu, informează DCNews.

E vorba despre Dumitru Rășină, șeful Securității Arad, care a afirmat că Securitatea avea informații despre asasinarea lui Ceaușescu.

Rășină a fost audiat de Comisia parlamentară în 1994 iar în cadrul acestor audieri a afirmat că în 1989, în timp ce participa la un instructaj cu mai mulți șefi ai Securității, la un moment dat s-ar fi citit un document în care se vorbea despre asasinarea lui Ceaușescu. Documentul secret era emis tocmai de Cancelaria Comitetului Central.

Istoricul Alex Mihai Stonescu, în volumul său „Revoluția din Decembrie 1989 - O tragedie românească" amintește că declarația lui Rășină în fața senatorilor a fost preluată de mai multe cărți despre Revoluție. Dar ea nu e decât teorie spectaculoasă.

Stoenescu subliniază că „mărturia fostului șef al Securității Arad este preponderent și voit spectaculoasă".

Teoria lui Rășină, cu privire la un plan de asasinare al lui Ceaușescu, plan de care Securitatea știa, este o utopie. În primul rând pentru că documentul ar fi fost semnat tocmai de Silviu Curticeanu, șeful Cancelariei prezidențiale și un apropiat al dictatorului. În plus, Rășină afirmă că Iulian Vlad, șeful Securității, ar fi știut de planul de asasinare. Iar așa cum știm, Securitatea condusă de Iulian Vlad, a rămas loială lui Ceaușescu în momentul izbucnirii Revoluției și a fost direct implicată în deschiderea focului.

Rășină vorbește în fața senatorilor de mai multe scenarii pentru răsturnarea lui Ceaușescu. Dar de departe, cel care atrage atenția cel mai mult, este asasinarea dictatorului în timpul unei vizite în Crimeea sau Moscova.

Iată ce a declarat colonelul de Securitatea în fața Comisiei:

„Din datele și informațiile primite din exterior și din verificarea din lucrarea informativă de către aparatul de informații interne, a unor persoane adversare președintelui Ceaușescu, și zicea șeful Armatei, dracu', ce era el, rezultă neîndoielnic că, în următoarele trei luni de zile maximum, se va întâmpla: a) lichidarea lui Ceaușescu în urma unei vizite pe care o va face în Crimeea sau la Moscova ca invitat la o plenară de partid sau consfătuire", precizează Rășină.

Cel mai probabil Rășină căuta senzaționalul cu asemenea declarații. Totodată, o utopică implicare a Securității în răsturnarea dictatorului ar fi servit fostului braț înarmat al partidului în încercarea de a își spăla imaginea și a mușamaliza implicarea în crimele din Decembrie 1989.

Teoria colonelului de Securitatea nu e confirmată de niciun document și de nicio altă mărturie.

Citeşte şi: PSD taxează ieşirea la terasă a lui Ludovic Orban: "A instalat o guvernare de bodegă şi trage toată ţara după el, sub masă"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
asasinat ceausescu colonel documente secrete dumitru rasina Securitate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H