Colţ de rai, sufocat de gunoaie. Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost transformat într-o mare de PET-uri. Imagini revoltătoare FOTO

Lacul Beliş, unul dintre cele mai frumoase din Apuseni, a fost complet acoperit de gunoaie. Într-un singur weekend, voluntarii care au participat la o amplă acțiune de ecologizare au adunat nu mai puţin de 3.500 de saci de gunoaie.

15 iun. 2021, 13:02

Acțiunea de ecologizare a avut loc în weekend-ul 4-6 iunie şi a implicat 120 de voluntari de la Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Master Adventure. Romsilva a făcut publicat pe pagina sa de Facebook imagini cu munţii de gunoaie şi PET-uri, care au acoperit luciul de apă, în unele locuri, pentru strângerea lor, putându-se interveni doar cu barca. Gunoaiele provin de la cabanele din zonă şi au fost aduse în lacul Beliș de viituri.

Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică – e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit, provenit dintr-un principiu sănătos – acela că natura este si casa lor!

După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.

Citeşte şi Peisaj apocaliptic în dealurile Horezu. Munții de gunoaie pun stăpânire pe natură: „Un mafiot din Vâlcea a adus mii de tone”. Imagini de coșmar

O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat PET-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum…”, se arată pe pagina Romsilva.

În medie, fiecare voluntar a adunat 14,5 saci cu gunoaie pe zi.

Citeşte şi Tone de gunoaie împânzesc un colţ de natură din Prahova! Şeful Gărzii de Mediu: „Film de groază, e bătaie de joc”