Columbia începe misiunea de recuperare a unei comori scufundate în urmă cu 300 de ani, în valoare de circa 20 de miliarde de dolari. Epava San Jose a fost localizată în 2015

Columbia a anunțat că va începe în aprilie recuperarea comorii evaluată la 20 de miliarde de dolari aflată la bordul unui galion scufundat în urmă cu trei secole.

26 feb. 2024, 14:29
Columbia începe misiunea de recuperare a unei comori scufundate în urmă cu 300 de ani, în valoare de circa 20 de miliarde de dolari. Epava San Jose a fost localizată în 2015
Columbia începe misiunea de recuperare a unei comori scufundate în urmă cu trei secole

Columbia a anunțat că în luna aprilie va lansa o misiune de explorare sibacvatică pentru recuperarea unor artefacte de la un galion spaniol care s-a scufundat în Marea Caraibelor în urmă cu trei secole. În epavă s-ar afla 11 milioane de monede de aur, smaralde și pietre prețioase.

Galionul spaniol San Jose a fost scufundat de englezi în 1708, în timpul războiului pentru succesiunea la tronul iberic. Epava navei a fost găsită în 206, în largul coastei Cartagenei, și conține comoara colonială care trebuia să finanțeze conflictul regelui Filip al V-lea. Un robot se va scufunda la 600 de metri pentru a recupera aurul.

Citește și: Coreea de Sud, ţara cu cea mai mică rată de fertilitate. Femeile primesc 70.000 de euro pentru fiecare copil născut

Columbia a anunțat oficial că va începe extracția comorii, Legendarul galion spaniol se află în apripiere de Insulele Rosario, în largul coastei Cartagena des Indias în nord-vestul țării latino-americane.

Valoarea comorii de aur, pietre și obiecte prețioase, conținute în epava uneia dintre cele mai mari vase ale epocii, este estimată la câteva zeci de miliarde de euro.

În apogeul războiului pentru succesiunea la tronul iberic, care a implicat toate marile puteri europene (1701-1714), nava își transporta încărcătura de metale prețioase și minerale extrase în colonii către curtea regelui Filip al V-lea, când, în noaptea de 7 iunie 1708, a fost scufundat de britanici. Doar puțini dintre membrii echipajului au supraviețuit.

Citește și: Locul din lume unde nu ai voie să faci gesturi de afecțiune în public. Destinația este foarte apreciată de români

La șapte ani de la descoperirea epavei, guvernul din Bogota și-a anunțat intenția de a începe recuperarea obiectelor ceramice vizibile în jurul rămășițelor galionului, începând cu numeroasele piese de ceramică, „fără a modifica sau deteriora epava”, după cum a explicat Ministrul Culturii din Columbia, Juan David Correa, potrivit presei italiene.