Comandament de iarnă, convocat de urgenţă. Se caută soluţii pentru a evita ca românii să îngheţe de frig în case în sezonul rece

Astazi are loc prima sedință a comandamentului de iarnă. Autoritățile fac inventarul și stabilesc dacă avem resurse suficiente pentru a trece cu bine peste iarnă. Secretarul de stat din ministerul Energiei spune că nu vom avea probleme doar dacă iarna va fi una blândă.

04 nov. 2022, 15:25
Comandament de iarnă, convocat de urgenţă. Se caută soluţii pentru a evita ca românii să îngheţe de frig în case în sezonul rece

Reprezentanții ministerului Energiei spun ca intram în iarnă cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Procentul este suficient pentru ca România să treacă fara probleme o iarnă obișnuită din punct de vedere termic.

În prezent, România nu se poate baza pe importuri in aceasta iarnă, acestea sunt incerte dat fiind foarte probabila sistare a livrărilor Gazprom către țările considerate “neprietenoase” de către Moscova, potrivit România TV.

Practic, pentru acest sezon rece ne putem baza doar pe producția curentă. Dacă importurile vor fi sistate cu totul, România ar putea avea, într-adevăr, unele probleme cu alimentarea cu gaze, dar doar în condițiile unui val de ger prelungit.

În acest caz însă, funcționează legea prin care, prin dispoziție de stat, se întrerupe furnizarea gazului către unuii consumatori industriali pentru a da prioritate populației, sistemelor de termoficare și instituțiilor publice.

Citeşte şi: Europa riscă să nu aibă destule gaze în iarna anului viitor, din cauza unei schimbări a condiţiilor geopolitice şi economice din 2023

 

Cum va fi vremea în decembrie şi ianuarie. Unde va fi ger şi va viscoli

Temperaturile încep să scadă de vineri, 4 noiembrie, iar până la sfârşitul acestei luni vom reveni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care nu vor mai depăşi 15 grade Celsius, a declarat joi, directoarea executivă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

„Temperaturile încep să scadă. Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius. Sigur, şi temperaturile minime este de aşteptat să scadă treptat”, a declarat joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, directoarea executivă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

Mai îngrijorător este semnalul precipitaţiilor, deoarece a plouat destul de puţin în ultimele săptămâni, a spus aceasta.  ”Nici pentru următoarele săptămâni din noiembrie nu aşteptăm cantităţi importante (de precipitaţii, n.r.). Per ansamblu, luna noiembrie ar putea fi ar putea fi una deficitară (…) Precipitaţiile, oricum, în timpul iernii, climatologic vorbind, nu sunt foarte abundente”, a spus ea, vorbind de o medie de 30-40 de litri pe metrul pătrat în fiecare din lunile de iarnă.

PROGNOZA METEO. Un anticiclon loveşte Europa şi inversiunea atmosferică afectează şi România. Când sunt aşteptate ninsori

Reprezentantul ANM nu exclude însă varianta unor episoade mai severe, cu ninsori abundente, temperaturi scăzute.

”Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”, a mai spus Florinela Georgescu.