Comandantul navei de croazieră care a eşuat în Mediterană a fost arestat

Parchetul din Grossetto a anunţat arestarea lui Francesco Schettino, comandantul navei de croazieră Costa Concordia, după ce pachebotul a naufragiat în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropiere de Insula Giglio, potrivit agenţiei Ansa, relatează AFP.

RomaniaTV.net
14 ian. 2012, 20:21
Comandantul navei de croazieră care a eşuat în Mediterană a fost arestat

Comandantul Francesco Schettino a fost plasat în stare de arest pentru omucidere multiplă, naufragiu şi abandonarea navei în timp ce numeroşi pasageri încă mai trebuiau să fie salvaţi, au anunţat surse judiciare citate de presă.

Procurorul care a decis să pună sub sechestru nava şi cutiile negre cu înregistrarea conversaţiilor, care au fost deja găsite, a anunţat că impactul s-a produs la ora locală 21.45 (22.45, ora României), „dar Căpitănia nu a fost avertizată imediat”.

Decizia arestării comandantului a fost luată în urma interogării acestuia timp de câteva ore. El declara anterior, pentru postul de televiziune Tgcom24 din cadrul grupului Mediaset, că nava s-a „lovit de un afloriment stâncos” care nu figura pe hărţile sale nautice.

„În timp ce navigam cu viteză de croazieră, ne-am lovit de un afloriment stâncos. Conform hărţii nautice, apele ar fi trebuit să fie destul de adânci”, s-a apărat comandantul Francesco Schettino pe postul Tgcom24.

Comandantul „s-a apropiat foarte neîndemânatic de Insula Giglio, a lovit o rocă ce s-a încastrat în flancul stâng, determinând (nava) să se încline şi lăsând o cantitate enormă de apă să pătrundă la bord într-un interval de două-trei minute”, a declarat pentru presă Francesco Verusio, procurorul din Grossetto.

Pe de altă parte, unul dintre directorii armatorului navei de croazieră Costa Concordia a negat vineri după-amiaza, în faţa jurnaliştilor, că nava a deviat de la traiectoria sa normală.

„Nu este corect să se spună că nava se afla în afara rutei sale” obişnuite, a declarat Gianni Onorato, directorul general al Costa Crociere, în portul Santo Stefano, când a fost întrebat de către jurnalişti de ce nava se afla atât de aproape de Insula Giglio.

În opinia lui Onorato, singurul lucru sigur este că „nava a lovit o rocă”, iar evacuarea care a urmat a fost îngreunată de înclinarea navei, mai întâi la 20 de grade, iar în prezent la 80 de grade.

Giorgio Fanculli, singurul jurnalist de pe Insula Giglio, care administrează site-ul giglionews.it şi care a asistat la naufragiu şi evacuare, a declarat pentru AFP că nava naviga prea aproape de coastă, iar din această cauză s-a lovit de o rocă.

„Era o trecere clasică, pe care (navele de) croazieră o efectuează adesea, cu toate luminile aprinse şi cu luminiţe pâlpâind, numai că a trecut prea aproape (de coastă), mult mai aproape decât de obicei”, a declarat el.