Comerţul internaţional al României a crescut cu 6,4% în primele şapte luni, la 68 miliarde euro

Valoarea totală a comerțului internațional al României a fost de 68 de miliarde de euro, în primele șapte luni ale acestui an, în creștere cu 6,4% față de perioada similară a anului 2014, cu exporturi de 32 miliarde de euro și importuri de 36 miliarde de euro, potrivit bilanțului prezentat marți de fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, pe pagina de internet a instituției.
Romania TV
17 nov. 2015, 18:58
Comerţul internaţional al României a crescut cu 6,4% în primele şapte luni, la 68 miliarde euro

Companiile aflate în portofoliul ministerului au înregistrat, în primele șase luni din acest an, o creștere de peste 12 ori a volumului investițiilor, de peste opt ori a veniturilor totale și a cifrei de afaceri, comparativ cu o creștere de patru ori a cheltuielilor, față de aceeași perioadă a anului 2014.

Dividendele încasate în acest an de la societățile din subordinea ministerului s-au cifrat la aproape 301 milioane de lei, în creștere cu 779,6% față de dividendele încasate și virate la bugetul statului în anul 2014 (aproximativ 38,6 milioane de lei).

Fostul Ministru al Economiei a făcut și un bilanț al unor companii din subordine amintind situația Oltchim, combinat aflat în reorganizare judiciară. Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a Oltchim SA a crescut cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 436 milioane de lei, la 571 milioane de lei. Pierderea totală din activitatea curentă a fost redusă cu 157 milioane de lei, de la nivelul de 173 milioane de lei la intrarea în insolvență, la 16 milioane de lei în 2015.

De asemenea, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) s-a îmbunătățit cu 109 milioane de lei de la—75 milioane de lei la intrarea în insolvență la +34 milioane de lei în 2015. Producția fizică a crescut la principalul produs de export cu 33% față de anul 2014.

„Rezultatele acumulate au permis companiei să-și plătească integral datoriile curente și să reducă nivelul arieratelor. Numai în perioada iunie-septembrie 2015 arieratele au fost reduse cu 7,95 milioane de lei”, se precizează în document, potrivit Agerpres.

În sectorul transportului de energie și gaze naturale, Transgaz a propus pentru includerea în cea de-a doua listă a proiectelor de interes comun conducta de gaze din Bulgaria în Austria, via România și Ungaria și dezvoltarea pe teritoriul României a coridorului sudic pentru preluarea gazelor din Marea Neagră (conducta Marea Neagră — Podișor). Un alt proiect vizează Coridorul Central (Isaccea — Coroi — Hațeg — Horia) și constă în reabilitarea a aproximativ 400 km de conductă din actualul sistem, înlocuirea / construcția a 400 km de conducte noi și a 4 sau 5 stații de comprimare pe traseul acestui coridor.

De asemenea, au fost finalizate lucrările de modernizare a Stației de Turbocompresoare—Șinca Nouă, lucrări în valoare totală de 100,6 milioane de lei, suma accesată prin Fondul European de Dezvoltare Regională și din bugetul național.

La Transelectrica, în ceea ce privește proiectul Mid Continental East Corridor, care face parte din coridorul prioritar privind energia electrică: ‘Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și de Sud-Est (NSI East Electricity)” au fost finalizate studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru Liniile Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Reșița (România) — Pancevo (Serbia) și a fost finalizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic fiind în curs de realizare pentru trecerea la 400 kV a LEA 220 kV Reșița—Timișoara — Sacalaz — Arad, inclusiv construirea stațiilor de 400 kV Timișoara și Sacalaz.

Fostul ministru amintește și de proiectul ‘Studiu de Fezabilitate pentru interconectarea sincronă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei la Rețeaua Europeană de Transport a Energiei Electrice ENTSO-E’ și de proiectul ‘Black Sea Corridor’, candidat pentru cea de-a doua listă europeană de Proiecte de Interes Comun (PCI) în cadrul Grupului regional Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și Sud-Est (‘NSI East Electricity ‘).

Alte proiecte ale MECT, aflate în derulare, finanțate prin fonduri europene acceptate la finanțare în anul 2015 sunt aprobarea Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2015-2020 și inițierea Memorandumului și promovarea H.G.nr.959/2014, privind înființarea Comitetului interministerial pentru stimularea și facilitarea înființării de noi parcuri industriale.

În sectorul industriei de apărare, Ministerul Economiei a elaborat proiectul de Lege privind industria națională de apărare în vederea actualizării cadrului juridic privind această industrie cu statutul actual al României de stat membru NATO și UE. În a doua jumătate a anului 2015 a demarat procedura de elaborare a unui plan de redresare, reorganizare, restructurare pentru Societatea Romaero S.A., plan ce prevede măsuri de retehnologizare, precum și măsuri de plată și eșalonare a datoriilor.

De asemenea, a fost adoptată OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. A fost creat cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare pentru personalul disponibilizat prin concedieri colective la un număr de 10 operatori economici din industria de apărare, prevăzut de OUG nr. 36/2013.

În industria aeronautică este amintită colaborarea dintre Societatea Avioane Craiova și Institutul National de Cercetare — Dezvoltare Aerospațială ‘Elie Carafoli’ — INCAS București, din august 2015, în vederea dezvoltării unei Platforme Tehnologice, prin accesarea unor fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate 2014/2020. Au fost admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de BVB acțiunile societății IAR S.A. și pe piața alternativă administrată de BVB (AERO), acțiunile unor societăți precum IOR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova S.A. și Șantierul Naval 2 Mai S.A.

În plus, au fost anulate obligațiile fiscale aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război datorate de operatorii economici din industria de apărare, administrate de ANAF.

În domeniul resurse minerale neenergetice și dezvoltarea durabilă a zonelor industriale, au fost accesate fonduri europene din Programul Operațional de Mediu 2007-2013. Proiectul ,,Închiderea Minelor, Refacerea Mediului și Regenerare SocioEconomică” se află în etapa de monitorizare postimplementare, iar raportul final va fi prezentat Băncii Mondiale în decembrie 2015.

În bilanțul de final de mandat, Mihai Tudose vorbește și despre schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie dar și despre strategia minieră 2015-2030 aflată în dezbatere publică.

În domeniul turismului, a fost implementată cota redusă de TVA de 9% la serviciile de alimentație publică pentru industria turismului și au fost emise reglementările legate de voucherele de vacanță.’Proiectul Legii Turismului se află în proces de dezbatere cu patronatele din domeniu, astfel încât, la finalul primului trimestru al anului viitor să fie adoptat’, se mai arată în documentul citat.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerțului și Turismului în perioada 17 decembrie 2014 — 17 noiembrie 2015 .
Premierul Dacian Cioloș și miniștrii Cabinetului său au depus jurământul de învestitură în funcții, marți, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

Guvernul Cioloș a fost învestit, marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casa cu un buget decent. O să ai un colț de Rai, parter + mansardă în 130 mp construibili. E ireal cât de puțin costă totul
Capital.ro
Cea mai mare greșeală a lui Călin Georgescu. Americanii au dat verdict final: Nu poți nega
Playtech.ro
Euro ajunge la 15 lei? Ce nu știu românii care iau „la mișto” cursul valutar
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Regulă nou în magazinele din România. Din 11 mai, se cere buletinul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Un copil de cinci luni și mama sa, victimele unui accident rutier grav în Brăila! Mașina în care se aflau a fost lovită de o autoutilitară
Cancan.ro
Ce salariu va avea Papa Leon al XIV-lea. Cu cât va fi plătit Suveranul Pontif de către Vatican, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Florin Călinescu a explodat. Ce s-a întâmplat cu marele actor: Ăsta e un coșmar, mizerie umană...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
S-a aflat adevărul despre Tezaurul de la Coțofenești. Hoții au mărturisit în fața judecătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia