Comisar belgian pentru refugiaţi: Un cetăţean european poate cere azil doar dacă există semnale clare de persecuţie

Fostul premier catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia numai dacă ar exista "semnale clare de persecuție" împotriva sa, a precizat luni comisarul general belgian pentru refugiați și apatrizi, Dirk Van den Bulcke, după ce un membru al guvernului belgian a vorbit despre posibilitatea ca Puigdemont să primească protecție în Belgia dacă fostul șef al executivului catalan ar risca să fie încarcerat pentru autoproclamarea independenței Cataloniei.

RomaniaTV.net
30 oct. 2017, 16:45
Comisar belgian pentru refugiaţi: Un cetăţean european poate cere azil doar dacă există semnale clare de persecuţie

Pentru ca un cetățean european să poată cere azil în Belgia trebuie să existe semnale clare de persecuție, și nici această condiție nu este suficientă, pentru că în plus este nevoie ca cel persecutat să se afle în imposibilitatea de a fi apărat în propria sa țară, a explicat Dirk Van den Bulcke la postul RTL, notează Agerpres.

El nu a comentat mai mult cazul concret al lui Puigdemont și al unora dintre foștii săi colaboratori destituiți după ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă.

Citeşte şi Executivul catalan a fost dizolvat în mod oficial

Fostul șef al executivului catalan a sosit luni la Bruxelles, după ce duminică secretarul de stat belgian pentru migrație și azil, Theo Francken, membru al partidului independentist flamand N-VA, a sugerat că Puigdemont poate cere ‘azil politic’ în Belgia.

Dar și premierul belgian Charles Michel s-a delimitat de afirmațiile lui Francken, el asigurând că un eventual azil pentru fostul premier catalan ‘nu se află nicidecum pe ordinea de zi a guvernului’.

Belgia este una dintre puținele țări membre ale Uniunii Europene care dispun de o procedură de azil pentru cetățenii altor state din blocul comunitar. Membri ai comunităților rome din România și Slovacia au apelat în ultimii zece ani la această procedură, dar fără succes.

Citeşte şi Guvernul spaniol preia controlul asupra Cataloniei. Membri ai fostului guvern catalan, inculpaţi UPDATE

Procurorul general al Spaniei a anunţat, luni, că fostul lider catalan Carles Puigdemont, alături de alţi foşti oficiali ai regiunii, vor fi acuzaţi de rebeliune, după ce Parlamentul regional a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.