Comisarii de la Garda Financiară Ilfov, mână în mână cu comercianţii sancţionaţi

La Garda Financiară Ilfov, unii comisari erau mână în mână cu comercianţii pe care îi controlau. Cel puţin aşa arată un raport al Curţii de Conturi, ale cărui concluzii au fost prezentate în exclusivitate în emisiunea Secrete de Stat, de la România TV.

RomaniaTV.net
31 dec. 2011, 08:49
Comisarii de la Garda Financiară Ilfov, mână în mână cu comercianţii sancţionaţi

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, după ce îşi făceau planul cu amenzile, angajaţii Gărzii Financiare Ilfov le vindeau mărfurile confiscate aceloraşi indivizi, la un preţ de trei ori mai mic. Documentul mai arată că la ANAF neregulile şi abaterile s-au generalizat.

Cea mai gravă situaţie, conform Curţii de Conturi este la Garda financiară Ilfov, unde s-a constatat un procedeu uluitor pentru nişte oameni plătiţi să apere legea.

Bunurile confiscate de la unii comercianţi au fost vândute către aceiaşi comercianţi, la un preţ de trei ori mai mic decât cel iniţial. Aşadar putem spune că societăţile respective au făcut o afacere, cu ajutorul comisarilor.

O altă metodă identificată era ca societatea căreia i s-a confiscat marfa să se prezinte formal cu alte două societăţi la licitaţie şi să obţină bunurile confiscate tot la un preţ subevaluat, mai mic decât cel ofertat iniţial.

Inspectorii au mai constatat că la Garda Financiară Ilfov şi evaluarea mărfurilor confiscate, stabilirea unui preţ minim pentru ca aceste bunuri să fie vândute, s-a făcut superficial sau chiar subiectiv. Iar cei care ar trebui să îi controleze pe comisari, auditul intern sau corpul de control, au fost ei înşişi găsiţi cu nereguli.

„Au fost identificate o serie de abateri de la regularitate şi legalitate, unele cu caracter repetitiv, ceea ce denotă că activitatea de control şi audit intern de la nivelul ANAF, respectiv a structurilor subordonate nu are deocamdată eficienţa necesară unei bune desfăşurări a activităţii”, se arată în raport.