Comisarul european pentru imigraţie: UE declară „război” traficanţilor de imigranţi

Europa a 'declarat război' traficanților care transportă imigranți pe Marea Mediterană, a declarat joi comisarul european pentru imigrație Dimitris Avramopoulos, adăugând că bărcile acestor traficanți ar trebui capturate și distruse, relatează DPA.

21 mai 2015, 16:59
Comisarul european pentru imigraţie: UE declară „război” traficanţilor de imigranţi

Aflat într-o vizită la Varșovia, Avramopoulous a precizat că executivul european va elabora, până la sfârșitul lunii mai, un plan de acțiune ce va include măsuri pentru combaterea traficului cu ființe umane, potrivit Agerpres.

Dimitris Avramopoulos s-a întâlnit în capitala poloneză cu Fabrice Leggeri, directorul agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex), pentru a discuta misiunile de control al frontierei în Marea Mediterană, Triton și Poseidon, care pot să efectueze operațiuni de salvare pe mare.

‘Nicio ființă umană n-ar trebui lăsată să se înece și nicio țară nu ar trebui lăsată să poarte responsabilitatea pentru întreaga Europă’, a declarat comisarul, potrivit sursei citate. ‘Unele state membre au fost supuse unor presiuni mari din partea fluxurilor migratorii, altele nu. Trebuie să împărțim această responsabilitate’, a adăugat oficialul european.

Vizita efectuată de Avramopoulos la Varșovia survine după ce miniștrii de externe și ai apărării din UE au convenit luni asupra lansării unei operațiuni navale fără precedent vizând combatarea traficului de imigranți în Mediterana.

Uniunea Europeană încearcă să reducă pierderile de vieți omenești pe mare în contextul în care un număr fără precedent de imigranți încearcă să ajungă pe țărmul de sud al spațiului comunitar plătind traficanți care îi transportă cu ambarcațiuni șubrede și supraaglomerate.

Decizia din această săptămână a UE survine după ce Agenția ONU pentru Refugiați a descris naufragiul produs la 18 aprilie și soldat cu aproximativ 800 de morți ca fiind ‘cel mai grav incident din Marea Mediterană înregistrat vreodată’.


loading...