Comisarul european John Dalli a demisionat în urma unei anchete a OLAF

Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, maltezul John Dalli, a demisionat, marţi, din cauza unei anchete a Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), a anunţat Comisia Europeană, relatează AFP.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 15:37
Comisarul european John Dalli a demisionat în urma unei anchete a OLAF

Demisia lui Dalli are efect imediat, a precizat un comunicat al Comisiei.

„John Dalli l-a informat miercuri pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso despre demisie ca urmare a unei anchete a OLAF privind o plângere depusă în mai 2012 de producătorul de ţigarete Swedish Match”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Compania suedeză Swedish Match a denunţat faptul că un antreprenor maltez a abordat-o afirmând că are legături cu John Dalli şi poate influenţa o propunere de lege privind produsele pe bază de tutun, în special în privinţa ridicării interdicţiei de vânzare în UE a tutunului suedez (snus). 

Ancheta OLAF nu a găsit dovezi concludente privind o „participare directă” a lui Dalli, dar consideră că acesta a fost informat în legătură cu demersurile producătorului maltez.

Dalli a respins categoric acuzaţiile de trafic de influenţă şi şi-a explicat decizia de a demisiona prin dorinţa sa de a se apăra şi de a apăra Comisia.

Maros Sefcovici, comisar pentru Administraţie, va asigura interimatul până la desemnarea unui nou comisar de către Malta care să îl înlocuiască pe John Dalli.