Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei s-a reunit pentru a valida rezultatele provizorii

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că a stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei să le dea un răgaz joi şi vineri pentru a evalua rezultatele puse la dispoziţie de INS şi că speră ca luni CCRPL să valideze rezultatele preliminare. Marţi s-a reunit Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (CCRPL) 2011 în vederea începerii procedurii de evaluare a datelor de la recensământ şi de validare a rezultatelor preliminare, la nivel naţional şi judeţean.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 08:22
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei s-a reunit pentru a valida rezultatele provizorii

„Am stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor să le dăm un răgaz joi şi vineri – miercuri este zi liberă – de a evalua rezultatele pe care Institutul Naţional de Statistică le-a pus la dispoziţie, de a analiza implicaţiile pe care datele le au asupra indicatorilor economici”, a precizat Mircea Duşa, citat de MEDIAFAX.

Ministrul a mai spus că s-a stabilit ca până vineri să fie transmise propunerile pentru comunicatul de presă pe care Comisia, abilitată să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, îl va aproba spre difuzare, pentru a face publice aceste date.

„Sper ca luni, Comisia, în plenul său, să valideze rezultatele preliminare ale recensământului”, a adăugat Mircea Duşa.

Ministrul Adminsitraţiei şi Internelor a mai spus că au fost aprobate propunerile de măsuri necesare pentru ca INS să amplifice procesul de prelucrare a datelor, fiind puse la dispoziţie fondurile necesare pentru prelucrarea fişelor de la recensământ.

Duşa a precizat că trebuie introduse în sistemul electronic peste 38 de milioane de fişe de recensământ, iar până în prezent au fost prelucrate 48.000.

Mircea Duşa a mai spus că, în calitate de ministru al Administraţiei şi Internelor şi preşedinte al Comsiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, nu poate face afirmaţii politice, dar ar vrea totuşi să răspundă afirmaţiei potrivit căreia ordinul de convocare a Comisiei arată că MAI „trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul celor care votează”.

Ministrul a spus că MAI nu face nicio ordine, întrucât aceste proceduri sunt stabilite prin lege, paşii ce trebuie făcuţi sunt stabiliţi în regulamentul de organizare şi desfăşurare, iar odată încheiată această etapă, CNRPL îşi va înceta activitatea.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, în calitate de Preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august, ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011″, se arată într-un comunicat al MAI.

Ministerul de Interne lucrează la „curăţarea” listelor electorale de persoane decedate sau care şi-au pierdut dreptul de a vota. Listele electorale actualizate vor fi furnizate Curţii Constituţionale care trebuie să ia o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

Într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a afirmat că acţiunea privind listele electorale permanente este derulată în mod legal şi oficial şi că se lucrează strict instituţional.