Comisia de control al SRI îl audiază miercuri pe fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu

Seria audierilor în Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii continuă cu audierea fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, întâlnirea acestuia cu membrii comisiei fiind programată pentru ora 15.

RomaniaTV.net
14 nov. 2017, 20:18
Comisia de control al SRI îl audiază miercuri pe fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu

Audierea vine în contextul celor pe care Comisia SRI le desfăşoară în ultima perioadă, ca urmare a afirmaţiilor avansate în spaţiul public de fostul angajat al Serviciului, Daniel Dragomir, cu privire la abuzurile făcute în zona Justiţiei, cu implicarea SRI. Dragomir a indicat Comisiei SRI o listă cu 65 de nume printre care se numără politicieni, oameni de afaceri, jurnalişti, ofiţeri activi sau în rezervă ai SRI care pot confirma afirmaţiile sale.

Horia Georgescu şi-a dat demisia în 2015, după ce a fost reţinut, încătuşat cu mâinile la spate şi dus în arest, unde a stat patru luni, dosarul său instrumentat de DNA fiind legat de activitatea lui Georgescu la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor.

Marţi, senatorul PSD Claudiu Manda, preşedintele comisiei, a afirmat că este posibilă, în perioada următoare, o nouă audiere a lui Daniel Dragomir, fost locotenent-colonel în SRI. ”A ajuns ieri la comisie, ne-a mai adus o serie de documente. Nu sunt documente clasificate şi a rămas să stabilim o dată la comisie în care să dezvolătm lucrurile acestea”, a spus Manda.

De asemenea, parlamentarii din Comisia SRI vor să-i mai invite încă o dată pe patronul MEDIAFAX, Adrian Sârbu, pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica şi Doru Paraschiv, fost ofiţer al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. În plus, ar putea fi chemat şi şeful actual al DGIA, ca urmare a declaraţiilor făcute la comisie de către Dumitru Iliescu, fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază.

Pe 25 octombrie, Dumitru Iliescu a afirmat că a primit informaţii despre conducerea SRI, informaţii pe care le-a transmis DGIA. Iliescu a fost audiat şi a doua oară, săptămâna trecută, ocazie cu care fostul şef al SPP a afirmat că, în perioada în care Florian Coldea şi George Maior conduceau SRI, 300 de ofiţeri din alte structuri au fost monitorizaţi. „Din cunoştinţele domniei sale (ale lui Dumitru Iliescu – n.r), sunt 300 de ofiţeri monitorizaţi pe Legea siguranţei naţionale, ofiţeri de informaţii şi de decizie din alte structuri ale statului român”, a precizat Manda, joi.

Dumitru Iliescu a mai spus că Serviciul Român de Informaţii a fost implicat în construirea mai multor dosare penale, Iliescu menţionând dosarul Belina, dosarele lui Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Olguţa Vasilescu şi Toni Greblă.