Comisia de la Venetia a confirmat că a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

Guvernul Romaniei a solicitat retragerea fostului ministru al Justitiei Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al tarii noastre la Comisia de Veneţia. Solicitarea formulata de MJ in urma deciziei CEDO in favoarea Laurei Codruta Kovesi a ajuns la Comisia de la Veneţia, a confirmat pentru Ziare.com de Panos Kakaviatos, purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia.

RomaniaTV.net
27 mai 2020, 09:12
Comisia de la Venetia a confirmat că a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

„Mandatul sau se incheie in mod normal la 23 mai 2022, dar nu este clar daca va pleca inainte de acea zi,” explica Panos Kakaviatos, purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia.

Discutiile despre revocarea lui Tudorel Toader din cadrul Comisiei de la Venetia au inceput imediat dupa ce CEDO a pronuntat decizia in cazul Kovesi si a constatat ca fostei sefe DNA i-au fost incalcate mai multe drepturi.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei”, se arată în comunicatul MJ.

Citeşte şi: Tudorel Toader, prima reacţie după victoria lui Kovesi la CEDO:”Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR”

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile prevăzute de Articolele 6 şi 10 atunci când a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA.