Comisia de la Veneţia a respins cererea Guvernului: Tudorel Toader rămâne membru titular

Publicat: Joi, 18 Iunie 2020 19:58 // Actualizat: Joi, 18 Iunie 2020 19:59 // Sursa: romaniatv.net

Înfrângere pntru Guvrnul Orban, Tudorel Toader rămâne membru în Comisia de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia a dezbătut joi, 18 iunie, solicitarea Guvernului Orban de revocare a lui Tudorel Toader din poziţia de membru titular al forului european.

Potrivit unor surse politice şi diplomatice, Comisia de la Veneţia a respins solicitarea guvvernului. Astfel, fostul ministru al Justiţiei rămâne membru titular al Comisiei.

Premierul Ludovic Orban afirma rcnt  că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader este "o ruşine pentru România". "Nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei justiţiei", consideră el.

"Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, aşa cum a fost Tudorel Toader", a declarat, miercuri seară, Ludovic Orban.

El a reafirmat că ministrul Justiţiei a început demersurile prin care Guvernul României va solicita revocarea mandatului lui Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO care a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi împotriva deciziei CCR.

"Eu nu cred că poate un ministru al Justiţiei care a demarat o procedură care a dus la o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu mai are ce să caute într-o Comisie care stabileşte standarde privitoare la drepturile omului şi privitoare la democraţie la nivel european", a mai spus Ludovic Orban.

Ministerul Justiţiei a propus Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat, despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Comisia de la venetia guvernul orban Ministrul Justiţiei Tudorel Toader
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H