Comisia de la Veneţia: Elementele cele mai problematice ale reformei justiţiei fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate

Comisia de la Veneţia constată cu regret că elementele cele mai problematice ale reformei din domeniul justiţiei din 2018, identificate în avizul din octombrie, fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate, iar cel mai îngrijorător este că Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă, se arată în proiectul de aviz al organismului Consiliului Europei.
Ionela Marcu
06 iun. 2019, 18:16
Comisia de la Veneţia: Elementele cele mai problematice ale reformei justiţiei fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate

Comisia de la Veneţia constată cu regret, potrivit proiectului, că unele dintre recomandările sale nu au fost abordate. Comisia menţionează, în mod specia: legea conţine în continuare restricţii disproporţionate în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a judecătorilor şi a procurorilor (în privinţa cărora Comisia de la Veneţia a recomandat eliminarea); dispoziţiile privind răspunderea materială a magistraţilor nu au fost calificate; nu s-a făcut nicio încercare de a preciza mai clar criteriile de „evaluare” a magistraţilor.

În concluzie, „Comisia de la Veneţia constată cu regret că elementele cele mai problematice ale reformei din 2018, identificate în avizul din octombrie 2018, fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate”.

Comisia Europeană, nou avertisment României, după modificarea Codurilor penale: Se vor lua „măsuri imediate şi decisive”

„Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar ca aceastea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG, a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcţionării instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări. Textele juridice rezultate nu sunt clare. Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor. În ceea ce priveşte modificările ulterioare aduse celor trei legi în domeniul justiţiei, acestea ar trebui să se facă printr-o procedură legislativă normală”, se arată în document.

În opinia Comisiei de la Veneţia, „motivele pentru înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cu o competenţă definită vag, rămân neclare”.

Comisia arată că procurorii pe poziţii înalte din această Secţie au fost numiţi în cadrul unui regim tranzitoriu care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor, care nu este în acord cu conceptul instituţional al CSM.

„Nu este clar în ce măsură procurorii din cadrul Secţiei şi procurorul şef al acesteia se află sub controlul ierarhic integral al procurorului general. Întrucât Secţia nu ar fi în măsură să soluţioneze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competenţă, aceasta riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”, precizează sursa citată.

În document se mai arată că sistemul de numire şi revocare a procurorilor din poziţii înalte rămâne, în esenţă, acelaşi, ministrul justiţiei jucând un rol decisiv în acest proces, fără a contrabalansa competenţele preşedintelui României sau ale CSM.

„Se recomandă elaborarea unui sistem de numire care să confere Secţiei de procurori a CSM un rol cheie şi proactiv în procesul de numire a candidaţilor în funcţii înalte de conducere în cadrul sistemului Ministerului Public. Este posibil ca procurorii în funcţie să fie îndepărtaţi din funcţie ca urmare a noilor criterii de eligibilitate, alese în mod arbitrar. Comisia de la Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate procurorilor care erau deja în funcţie la momentul adoptării respectivelor modificări legislative”, se mai arată în proiectul de aviz.

La iniţiativa PNL, Comisia de la Veneţia va adopta un aviz referitor la OUG 7, care a dus la ample proteste ale magistraţilor în primăvară.

Orban: Proiectul de aviz al Comisiei de la Veneţia privind OUG 7 şi 12 arată că întregul demers al Guvernului de modificare a legilor justiţiei a fost făcut cu rea credinţă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, precizează că proiectul de aviz al Comisiei de la Veneţia cu privire la OUG 7 şi OUG 12 arată fără nicio urmă de îndoială că întregul demers al guvernului PSD – ALDE de modificare a legilor Justiţiei a fost făcut cu rea credinţă.

„La sesizarea Partidului Naţional Liberal, Comisia Europeană pentru Democraţie în Drept (Comisia de la Veneţia) constată încălcări grosolane ale independenţei sistemului judiciar, operate prin ultimele Ordonanţe de Urgenţă din domeniul Justiţiei, chiar în pofida recomandărilor iniţiale ale Comisiei de la Veneţia, formulate tot la solicitarea PNL, adresată prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Proiectul de aviz al Comisiei de la Veneţia cu privire la OUG 7 şi OUG 12 arată fără nicio urmă de îndoială că întregul demers al guvernului PSD – ALDE de modificare a legilor Justiţiei a fost făcut cu rea credinţă şi urmăreşte scopuri politice evidente «de a schimba cursul anchetelor penale în unele cauze de notorietate»”, declară Ludovic Orban.

Liderul PNL subliniază că legiferarea în domeniul Justiţiei prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă este desfiinţată de experţii europeni în drept iar modificările aduse organizării Secţiei speciale pentru magistraţi sunt ”alarmante” pentru că procurorii acestei secţii pot revizui deciziile luate anterior şi nu este clar controlul ierarhic superior.

De asemenea, membrii Comisiei de la Veneţia avertizează din nou asupra rolului decisiv căpătat de ministrul Justiţiei în numirea procurorilor şefi, în detrimentul Preşedintelui României şi al Consiliului Superior al Magistraturii, se mai arată în declaraţia de presă a lui Ludovic Orban.

„Partidul Naţional Liberal se angajează să ţină cont de acest aviz al Comisiei Europene pentru Democraţie în Drept cu privire la modificările aduse de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Justiţiei şi să implementeze toate aceste recomandări, alături de cele formulate în rapoartele de evaluare MCV ale Comisiei Europene şi de către Grupul Statelor Anti-Corupţie (GRECO) în cadrul ”Acordului naţional pentru asigurarea parcursului european al României”, iniţiat de Preşedintele României, Klaus Iohannis”, încheie liderul PNL.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa