Comisia Europeană a dezvăluit practicile ascunse care ne manipulează să cumpărăm din magazinele online

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecția consumatorilor au publicat rezultatele unei acțiuni de verificare a magazinelor online.

31 ian. 2023, 09:03
Comisia Europeană a dezvăluit practicile ascunse care ne manipulează să cumpărăm din magazinele online
Comisia Europeană a dezvăluit practicile ascunse ale magazinelor online

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda, au descoperit practici manipulatoare în 148 dintre cele 399 de magazine online.

Verificarea care a vizat 399 de magazine care vând diverse magazine s-a axat pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare des utilizate pentru a-i face pe consumatori să facă facă alegeri care nu sunt neapărat în interesul lor. Unele dintre acestea sunt numărătoarele inverse false, interfețele web concepute pentru a determina consumatorii să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni și informațiile ascunse.

Așadar, cel puțin 148 de magazine de site-uri conțin cel puțin una dintre aceste practici. Dintre aceseta, 42 au utilizat numărătoare inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice, 54 au direcționat consumatorii către anumite opțiuni – de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare, 70 disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori.

Citește și: Boloş, despre pensiile speciale: Pensiile obraznice sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere

La cele din urmă era vorba despre informații referitoare la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei opțiuni mai ieftine.

Alte 23 de site-uri ascundeau infiramații cu scopul de a manipula consumatorii și a-i îndemna să își facă abonamente, arată Comisia Europeană.

Comercianții în cauză vor fi contactați de autoritățile naționale pentru a le solicita să își rectifice site-urile web. Dacă este necesr, vor fi luate măsuri suplimentare în conformitate cu procedurile naționale.

Citește și: Prețurile au explodat! Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să stai în chirie în marile orașe din țară

„Conform verificării noastre, aproape 40 % din site-urile web de cumpărături online se bazează pe practici manipulatoare menite să exploateze vulnerabilitățile consumatorilor sau să îi înșele. Acest comportament este vădit reprobabil și contravine protecției consumatorilor. Astăzi, dispunem deja de instrumente obligatorii cu ajutorul cărora putem contribui la soluționarea acestor probleme și fac apel la autoritățile naționale îndemnându-le să recurgă la capacitățile lor de asigurare a respectării legii pentru a lua măsuri adecvate și pentru a combate aceste practici. În paralel, Comisia revizuiește întreaga legislație privind protecția consumatorilor pentru a se asigura că aceasta este adecvată pentru era digitală, inclusiv pentru a evalua dacă interfețele înșelătoare fac obiectul unor supravegheri adecvate”, a transmis Didier Reynders, comisarul justiției.