Prețurile au explodat! Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să stai în chirie în marile orașe din țară

Dacă te gândești să te muți în chirie trebuie să știi faptul că prețurile au crescut enorm în ultimul an, iar pentru 2023 estimările nu sunt prea fericite. În cele mai mari orașe din țară au fost înregistrate scumpiri care au depășit si procentul de 13%. Cele mai scumpe orașe din România rămân Cluj-Napoca și București, dar și în restul orașelor chriile au ajuns să coste o avere.

30 ian. 2023, 16:49
Prețurile au explodat! Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să stai în chirie în marile orașe din țară
Cum arată prețul pentru chirie în celelalte orașe importante din țară?

Anul 2022 a fost marcat de scumpiri pe absolut toate segmentele, iar în ceea ce privește piața imobiliară prețurile au explodat. Numai în ultimul an prețul pentru chirie, de exemplu, a suferit majorări de aproximativ 8,7% în marile orașe ale țării. Conform unei anelize realizate de platforma Imobiliare.ro, observăm că evoluția prețurilor a fost sensibil diferită în funcție de oraș și de tipul apartamentelor. De exemplu, în piața veche a putut fi remarcată o creștere de 7,7%, în timp ce în piața nouă evoluția a fost puțin mai lentă, cu doar 7,2%. Cele mai scumpe orașe din România sunt Cluj-Napoca și București.

Citește și: O femeie din Italia merge zilnic 1.600 de kilometri, pentru a ajunge la locul de muncă. Program spartan, din cauza sărăciei. Cât costă o chirie la Milano

„Prețurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creșterea cererii. Ne așteptăm la chirii mai scumpe în orașele mari din țară și în 2023 sub impactul inflației, dar și a modificărilor fiscale. Clujul rămâne orașul cu cele mai mari chirii la apartamentele mici, în vreme ce Capitala își menține supremația la apartamentele de mari dimensiuni. Timișoara rămâne cel mai accesibil centru regional și pe segmentul chiriilor, raportat la puterea de cumpărare versus costul locuirii”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Prețurile au evoluat diferit în funcție de orașul la care ne referim. Cluj- Napoca rămâne „campionul” scumpirilor. Numai în anul 2022 pentru închirierea unei garsoniere prețul a crescut cu 12,2%, crescând de la 250 de euro la 300 de euro pe lună, în medie. Și pentru apartamentele de două camere prețul s-a modificat semnificativ, fiind remarcată o creștere de aproximativ 13,3%, de la 399 de euro la aproximativ 450 de euro pe lună.  Și apartamentele de 3 camere au ajuns să coste o avere, dacă în 2021 un astfel de apartament se închiria cu 470 de euro, la finalul lui 2022 prețul ajunsese la 550 de euro, adică o majorare de nu mai puțin de 14,7%.

Pe locul al 2-lea al clasamentului nostru se situază Bucureștiul. Și aici au fost înregistrate scumpiri semnificative, de exemplu, o garsonieră a ajuns să coste aproximativ 300 de euro, majorarea fiind de 9,2% față de anul 2021. Și apartamentele cu două camere aveau prețuri mai mari la finalul anului 2022, În medie, pentru închirierea unui astfel de apartament în Capitală, românii trebuie să scoată din portofel aproximativ 450 de euro în fiecare lună, creșterea fiind una de 6,7%. Pentru o familie mai numeroasă, care necesită un apartament cu 3 camere, prețul de închiriere se ridică la aproximativ 600 de euro, fiind consemnată o majorate de 6,9 procente față de anul 2021.

Cum arată prețul pentru chirie în celelalte orașe importante din țară?

Și în restul orașelor din țară au fost înregistrate creșteri semnificative ale prețului în ceea ce privește chiria. Din nefericire, perspectivele pentru anul 2023 sunt la fel de sumbre, din moment ce inflața este încă în floare, iar scumpirile sunt la ordinea zilei, indiferent de ce segmente de produse sau servicii vorbim. La finalul anului 2022 prețurile pentru închirerea unei locuințe arătau în felul următor:

Timișoara

 • Garsonieră – 210 euro/lună
 • Apartament cu 2 camere – 350 de euro/lună
 • Apartament cu 3 camere – 400 de euro/lună

Iași

 • Garsonieră – 250 de euro/lună
 • Apartament cu 2 camere – 350 de euro/lună
 • Apartament cu 3 camere – 420 de euro/lună

Brașov

 • Garsonieră – 250 de euro/lună
 • Apartament cu 2 camere – 390 de euro/lună
 • Apartament cu 3 camere – 500 de euro/lună

Constanța

 • Garsonieră – 250 de euro/lună
 • Apartament cu 2 camere – 370 de euro/lună
 • Apartament cu 3 camere – 500 de euro/lună

Citește și: Cum arată prima locuinţă din Arabia Saudită a lui Cristiano Ronaldo. Portughezul plăteşte o chirie de 280.000 de euro pe lună FOTO