Comisia Europeană a încheiat contractul cu Pfizer-BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru a achiziţiona 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, transmite Reuters. Încheierea acestui contract vine ca urmare a anunţului făcut de grupul farmaceutic american Pfizer Inc. că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 12:36
Comisia Europeană a încheiat contractul cu Pfizer-BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin

Președinta Comisiei Europene a anunțat semnarea unui contract pentru până la 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și Pfizer. „Acesta este cel mai promițător vaccin de până acum”, a transmis Ursula von der Leyen.

„Un vaccin sigur și eficient este cea mai bună șansă de a învinge coronavirusul și de a ne întoarce la viața noastră normală. În ultimele luni, Comisia Europeană a lucrat neobosit pentru a asigura doze de potențiale vaccinuri”, spunea preşedintele Comisiei Europene.

Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane. Dozele vor fi împărţite tuturor statelor membre.

Pfizer şi partenerul german BioNTech SE au anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90%, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni şi a afectat economia lumii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, totul despre noul vaccin antiCOVID: „Are o eficacitate foarte bună şi trebuie administrat în două doze”

Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

 

Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de Pfizer şi BioNTech SE, trebuie păstrat în condiţii foarte speciale

Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la rece la aproximativ minus 75 grade Celsius. Pentru a îl menţine în aceste condiţii, compania a creat o cutie pe care o umple cu gheaţă uscată, denumită expeditor termic. Clinicile pot folosi expeditorul pentru a stoca vaccinul până când este gata să se dezgheţe, să se dilueze şi să fie injectat. Expeditorul termic trebuie completat cu gheaţă uscată la 24 de ore, potrivit Mediafax.

Personalul clinicii trebuie să acţioneze rapid atunci când îndepărtează vaccinul din expeditorul termic pentru că aceste cutii pot fi deschise doar de două ori pe zi şi de fiecare dată nu mai mult de un minut. Vaccinul scos trebuie păstrat în frigider, unde poate fi păstrat doar cinci zile. Când sunt gata de utilizare, asistenţii medicali diluează vaccinul, făcând cinci doze cu un singur flacon. Aceste cinci doze trebuie administrate în termen de şase ore. Dacă trec mai mult de şase ore, vaccinurile trebuie aruncate.

Întregul proces trebuie să se întâmple de două ori pentru fiecare pacient, deoarece vaccinul este administrat în două doze, la trei săptămâni distanţă.

 

Klaus Iohannis anunţă că România va primi vaccin anti-Covid abia anul viitor: „Cel mai devreme în primăvară”

Klaus Iohannis a declarat, marți seara, la Palatul Cotroceni, că un viitor vaccin anti-COVID-19 va fi primit de România abia în primăvară, când ar putea și începe vaccinarea. Primii care vor primi leacul vor fi medicii și persoanele din grupele de risc.

„Situația epidemiologică din Europa se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major de infectare. Ne punem, cu toții, mari speranțe, în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur și eficient, iar eforturile confirmă dorința de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană, urmând ca țării noastre să îi revină peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii ridicate, vaccinul va ajunge în mod etapizat. Ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă în primul trimestru al anului viitor. În baza convențiilor făcute în UE, toate statele europene vor primi în același timp acele tranșe. Când va fi livrată, prima tranșă, toate statele europene vor primi cota din prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc.

Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că „vaccinele” folosite au cel mai înalt nivel de siguranță și eficiență și respectă reglementările”, a precizat Klaus Iohannis.