Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru a ajuta societățile care dezvoltă tehnologii de mediu inovatoare. Programul‑pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentă a performanței noilor tehnologii de mediu.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 07:15
Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

În acest fel, producătorii vor fi ajutați să probeze fiabilitatea afirmațiilor privind performanța, iar cumpărătorii de tehnologie vor fi ajutați să identifice inovațiile care se pretează nevoilor lor.

„Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu este primul rezultat practic al planului de acțiune privind ecoinovarea. Investitorii au nevoie de informații obiective și credibile despre performanța noilor tehnologii, astfel încât această inițiativă va trebui să joace un rol important. Programul ar trebui să ajute societățile care dezvoltă tehnologii de mediu de vârf să profite din plin de oportunitățile oferite de piața unică europeană”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, care este în întregime voluntar, vizează inițial următoarele trei domenii: tratarea și monitorizarea apei; materiale, deșeuri și resurse; tehnologiile în domeniul energiei.

Obiectivul este de a reduce riscurile și de a spori încrederea primilor cumpărători sau investitori într-o nouă tehnologie, prin oferirea de informații fiabile și științifice privind performanța acesteia. Aceste informații vor lua forma unei Declarații de verificare care va fi utilizată în relațiile între întreprinderi.

Serviciile de verificare a tehnologiilor de mediu sunt destinate în special întreprinderilor mici și mijlocii, care ar putea întâmpina mai multe dificultăți decât marii producători în a demonstra performanța noilor tehnologii. Programul ETV ar trebui să diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstrație sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele piețe. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile către piețe din afara UE, cum ar fi America de Nord și Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscută.

Programul va începe prin acreditarea organismelor de verificare care vor verifica tehnologiile. Organizațiile interesate sunt invitate să contacteze agenția de acreditare din statul membru în care sunt stabilite. O listă a acestor agenții este disponibilă pe site-ul internet al programului de cooperare europeană pentru acreditare (a se vedea mai jos). În următoarele luni se va publica o cerere de propuneri în cadrul programului pentru competitivitate și inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producătorilor pentru a efectua verificări în cadrul ETV.

După doi sau trei ani de funcționare, Comisia Europeană va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, funcționarea și impactul acestuia asupra comercializării noilor tehnologii și va trage concluzii cu privire la direcția pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie să o urmeze în Europa. Părțile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea și evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al părților interesate, care va fi înființat în 2012.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu a fost pregătit în colaborare cu șapte state membre și cu numeroase părți interesate active în domeniul dezvoltării și evaluării tehnologiilor. Este una dintre acțiunile anunțate în noul plan de acțiune privind ecoinovarea, recent adoptat (a se vedea IP/11/1547).

Pagina de internet ETV de pe site-ul Europa (care include o notă informativă, protocolul general de verificare ETV și întrebări frecvente, precum și documentul de lucru al serviciilor Comisiei referitor la inițiativa privind verificarea tehnologiilor de mediu – sprijinirea introducerii pe piață a ecoinovațiilor).