Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru a ajuta societățile care dezvoltă tehnologii de mediu inovatoare. Programul‑pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentă a performanței noilor tehnologii de mediu.
Romania TV
16 dec. 2011, 07:15
Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

În acest fel, producătorii vor fi ajutați să probeze fiabilitatea afirmațiilor privind performanța, iar cumpărătorii de tehnologie vor fi ajutați să identifice inovațiile care se pretează nevoilor lor.

„Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu este primul rezultat practic al planului de acțiune privind ecoinovarea. Investitorii au nevoie de informații obiective și credibile despre performanța noilor tehnologii, astfel încât această inițiativă va trebui să joace un rol important. Programul ar trebui să ajute societățile care dezvoltă tehnologii de mediu de vârf să profite din plin de oportunitățile oferite de piața unică europeană”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, care este în întregime voluntar, vizează inițial următoarele trei domenii: tratarea și monitorizarea apei; materiale, deșeuri și resurse; tehnologiile în domeniul energiei.

Obiectivul este de a reduce riscurile și de a spori încrederea primilor cumpărători sau investitori într-o nouă tehnologie, prin oferirea de informații fiabile și științifice privind performanța acesteia. Aceste informații vor lua forma unei Declarații de verificare care va fi utilizată în relațiile între întreprinderi.

Serviciile de verificare a tehnologiilor de mediu sunt destinate în special întreprinderilor mici și mijlocii, care ar putea întâmpina mai multe dificultăți decât marii producători în a demonstra performanța noilor tehnologii. Programul ETV ar trebui să diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstrație sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele piețe. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile către piețe din afara UE, cum ar fi America de Nord și Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscută.

Programul va începe prin acreditarea organismelor de verificare care vor verifica tehnologiile. Organizațiile interesate sunt invitate să contacteze agenția de acreditare din statul membru în care sunt stabilite. O listă a acestor agenții este disponibilă pe site-ul internet al programului de cooperare europeană pentru acreditare (a se vedea mai jos). În următoarele luni se va publica o cerere de propuneri în cadrul programului pentru competitivitate și inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producătorilor pentru a efectua verificări în cadrul ETV.

După doi sau trei ani de funcționare, Comisia Europeană va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, funcționarea și impactul acestuia asupra comercializării noilor tehnologii și va trage concluzii cu privire la direcția pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie să o urmeze în Europa. Părțile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea și evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al părților interesate, care va fi înființat în 2012.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu a fost pregătit în colaborare cu șapte state membre și cu numeroase părți interesate active în domeniul dezvoltării și evaluării tehnologiilor. Este una dintre acțiunile anunțate în noul plan de acțiune privind ecoinovarea, recent adoptat (a se vedea IP/11/1547).

Pagina de internet ETV de pe site-ul Europa (care include o notă informativă, protocolul general de verificare ETV și întrebări frecvente, precum și documentul de lucru al serviciilor Comisiei referitor la inițiativa privind verificarea tehnologiilor de mediu – sprijinirea introducerii pe piață a ecoinovațiilor).

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să plantezi lângă roșii ca să aibă un gust deosebit. Planta care te va ajuta să obții o recoltă specială
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mihai Leu, primele cuvinte de pe patul de spital. Ce spune despre starea lui de sănătate
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare