Comisia Europeană avertizează: „România va depăşi deficitul bugetar prognozat, iar acesta va creşte şi în anii următori”

Având în vedere prognozele Comisiei Europene, precum şi recentele evoluţii macroeconomice şi bugetare, România nu pare în măsură să facă ajustările necesare pentru a putea să se asigure că deficitul excesiv identificat este corectat în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Comisiei de miercuri.

RomaniaTV.net
18 nov. 2020, 18:01
Comisia Europeană avertizează: „România va depăşi deficitul bugetar prognozat, iar acesta va creşte şi în anii următori”

Comisia Europeană reaminteşte că, începând din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat. De asemenea, în prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 şi va continua să crească în anii următori, conform Agerpres.

Autorităţile române şi-au prezentat în septembrie raportul cu privire la acţiunile adoptate ca urmare a recomandării, iar raportul arată spre o deteriorare a finanţelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

În prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 şi va continua să crească în anii următori.

Comisia Europeană avertizează că deficitul va creşte, în condiţiile unor cheltuieli nefinanţate

„Elemente importante ale situaţiei fiscale care erau deja prezente înainte de izbucnirea pandemiei în 2020 nu au fost modificate. Acestea includ creşteri semnificative ale pensiilor, care nu sunt finanţate, majorarea alocaţiilor pentru copii, reducerea taxelor indirecte şi diminuarea contribuţiilor sociale pentru unele categorii de angajaţi”, subliniază Comisia Europeană.

Cu toate acestea, Comisia consideră că încă nu se impune aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României.

„Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României”, subliniază Comisia Europeană.

Executivul comunitar precizează că va reexamina situaţia bugetară a României în primăvara anului 2021 şi va lua măsurile necesare, în cadrul procedurii de deficit excesiv, la acel moment, dacă va considera oportun.

Citeşte şi: Florin Cîţu cere procurorului general anchetarea PSD: Punerea în pericol a Securităţii Naţionale se pedepseşte cu închisoare


loading...
Partenerii noștri