Comisia Europeană cere Guvernului și Parlamentului României eliminarea pensiilor speciale. PNRR-ul, în pericol

Pensiile speciale pun în pericol PNRR-ul. Comisia Europeană a stabilit că politicienii din țara noastră, aflați în funcții-cheie, trebuie să renunțe la controversatele venituri. 

22 feb. 2023, 12:41
Comisia Europeană cere Guvernului și Parlamentului României eliminarea pensiilor speciale. PNRR-ul, în pericol

Ion Mircescu, senator USR, susține că nu se va putea lua o astfel de decizie din cauza discrepanțelor ce ar putea apărea ulterior. Omul politic sugerează că un alt proiect, efectuat de Ministerul Muncii, care să atingă jalonul 215, ar putea oferi o rezolvare destul de rapidă și eficientă.

„Cu acest proiect de lege jalonul 215 nu va putea fi niciodată atins, pentru că nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desființează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor și aleșilor locali.

În momentul de față eu cred că lucrăm în gol. Sunt două variante. Ori guvernul își asumă că renunță la sumele din PNRR și are o altă negociere cu Comisia Europeană, ori Ministerul Muncii trebuie să lucreze la un alt proiect. Cu acest proiect eu nu văd cum putem să atingem jalonul”, a declarat senatorul USR Ion Mircescu.

 

Continuă scandalul pensiilor speciale

 

O ședință a fost programată peste două săptămâni la vârful guvernului, după ce parlamentarii s-au opus la nivel neoficial pentru eliminarea sau supraimpozitarea acestor pensii.

De asemenea, marți, 21 februarie 2023, Comisia de buget din Senat a anunțat o amânare a deciziei finale cu privire la eliminarea unei anumite categorii de pensii. Acest lucru a dus la apariția mai multor discuții în contradictoriu.

Pensiile de serviciu/speciale nu se supun formulei clasice de contributivitate. De aceste venituri beneficiază, potrivit legii, „militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate”.

Anul acesta, suma alocată din bugetului de stat pentru pensiile speciale este de aproximativ 1,4 miliarde lei. Pensiile militare se plătesc tot din bani publici, dar din bugetele MAI, MApN şi SRI şi însumează 11,1 miliarde de lei.