Scad pensiile în România! Anunțul îngrijorător care vizează milioane de români

Valoarea pensiilor ar putea fi diminuată în cea mai săracă țară din UE, România. Anunțul vizează atât actualii pensionari, cât și persoanele active în câmpul muncii, viitori beneficiari de venituri de la Pilonul I. 

21 feb. 2023, 15:40
Scad pensiile în România! Anunțul îngrijorător care vizează milioane de români

Un proiect de lege de la Guvern creează tensiune printre români. Potrivit acestuia, pensiile de serviciu, deci pensiile speciale, ar putea reprezenta 65% din veniturile realizate în ultimele șase luni de zile, față de 80%, cum se calculează în prezent.

Pensiile de serviciu/speciale nu se supun formulei clasice de contributivitate. De aceste venituri beneficiază, potrivit legii, „militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate”.

„Această lege prin care se propun unele măsuri este evident şi clar că vor conduce la diminuarea pensiilor, practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii ştiţi foarte bine că au două componente, o componentă însemnând suma care i se cuvine beneficiarului, în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active, iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii.

Cu excepţia magistraţilor, toate categoriile de personal – şi aici mă refer la personalul auxiliar din Justiţie, la personalul din Curtea de Conturi, la funcţionarii publici parlamentari, la personalul navigant şi diplomaţi – li se reduce procentul de la 80 la 65%.

Adică astăzi dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele şase luni de activitate. Acest 80% prin lege se propune a fi 65%.

Dacă e să facem o estimare individuală pe situaţia actuală, pentru că practic noile pensii ar intra în sistemele calculate pe măsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv.

Deci nu se face o recalculare, că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat, e foarte dificil să intervii şi să diminuezi. Dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32% pe această diminuare de procent de la 80 la 65%”, a declarat marți, secretarul de stat de la Ministerul de Finanțe, Daniela Pescaru.

 

Magistrații vor rămâne cu pensii speciale mari

 

Proiectul de lege ar urma să NU se aplice pentru pensiile speciale ale magistraților, deci procurori și judecători.

„V-am spus că singura categorie care nu are această diminuare este cea a magistraţilor. Practic, pe Legea 303, prin care sunt stabilite pensiile de serviciu pentru magistraţi, rămâne procentul de 80%. Singura modificare care s-a făcut a fost că perioada – cele 12 luni care constituie bază de calcul pentru pensia de serviciu – rămâne la latitudinea beneficiarului să o aleagă din ultimii 10 ani de activitate.

Şi mai este şi o modificare aici care, în opinia mea, ar conduce la diminuarea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, faptul că în vechea lege pentru fiecare an suplimentar peste cei 25 de ani de vechime, necesari pentru beneficia de pensie de serviciu, se dădea o majorare cu 1% procentului de 80. Adică dacă avea 26 de ani de vechime nu mai se aplica 80%, aplica 81%. Şi a fost abrogată această prevedere, deci nu mai lasă posibilitatea depăşirii procentului de 80%”, a mai precizat specialistul.

Potrivit secretarului de stat, anul acesta suma alocată din bugetului de stat pentru pensiile speciale este de aproximativ 1,4 miliarde lei. Pensiile militare se plătesc tot din bani publici, dar din bugetele MAI, MApN şi SRI şi însumează 11,1 miliarde de lei.