Comisia Europeană face noi propuneri pentru combaterea evaziunii fiscale

Comisia Europeană va prezenta în luna aprilie propuneri pentru a asigura punerea la dispoziția publicului a datelor fiscale ale companiilor multinaționale în fiecare stat membru al Uniunii Europene, în cadrul acțiunilor de combatere a evaziunii fiscale, a anunțat marți comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă Pierre Moscovici.

RomaniaTV.net
23 feb. 2016, 08:47
Comisia Europeană face noi propuneri pentru combaterea evaziunii fiscale

‘O multinațională trebuie să publice activitățile și rezultatele sale, datele sale contabile și fiscale pe fiecare țară’, a estimat Pierre Moscovici la postul de radio francez France Inter.

‘Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fixat o normă pe care o vom transpune la nivel european, conform căreia datele fiscale și contabile vor fi disponibile între administrațiile fiscale, ceea ce nu este cazul în prezent’, a explicat comisarul european.

În ceea ce privește dezvăluirea respectivelor date către cetățenii obișnuiți ai UE, Moscovici a dat asigurări că ‘problema nu este dacă, ci când ele vor fi făcute publice’.

Într-un interviu acordat luni cotidianului Le Parisien, fostul ministru francez al economiei a afirmat că ‘pe viitor va trebui să se interzică unei companii să plătească puțin sau deloc taxe într-o țară unde ea a înregistrat beneficii’.

Cu ocazia prezentării planului său contra optimizării fiscale a companiilor multinaționale, pe 27 ianuarie, Pierre Moscovici estimase amploarea evaziunii fiscale în UE la 50 — 70 miliarde euro pe an.