Comisia Europeană îi scrie lui Teodorovici: Ordonanţa lăcomiei poate împiedica activitatea de creditare

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, și Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, l-au avertizat pe ministrul român de Finanțe, Eugen Teodorovici, printr-o scrisoare transmisă acum două zile, despre necesitatea modificării OUG 114/2018. Ordonanța pune România într-o lumină foarte proastă printre țările Uniunii Europene, mai ales că deținem în prezent președinția rotativă a Consiliului, și afectează mediul de afaceri din țară, se arată în scrisoarea obținută de Hotnews.ro.

RomaniaTV.net
02 mart. 2019, 15:35
Comisia Europeană îi scrie lui Teodorovici: Ordonanţa lăcomiei poate împiedica activitatea de creditare
”Vă scriem referitor la Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 114/2018 introducerea măsurilor bugetar-bugetare și adoptată de Guvernul României la 21 Decembrie, precum și la pachetul de trei legi privind sectorul bancar, adoptat de Parlament la 18 decembrie 2018. Considerăm util să subliniem încă din această fază îngrijorările noastre, trecute de altfel și în Raportul de țară publicat pe 27 februarie. Aceste îngrijorări privesc impactul potențial al măsurilor în cauză privind stabilitatea financiară, asupra capacității României de a finanța investiții pe termen lung, asupra dezvoltării pieței de capital dar și asupra direcției politicii monetare

Am dori să subliniem că sustenabilitatea economiei României, creșterea și convergența ei către cele mai dezvoltate state membre ale UE necesită o atenție concentrată pe investiții și pe reformele structurale. Acest lucru necesită o stabilitate și predictibilitate legislativă și de business, instituții puternice, dar și o cooperare constructivă între Guvern, Banca Centrală și autoritățile de supraveghere. O evaluare aprofundată a propunerilor și politicilor implicarea tuturor părților interesate relevante constituie, în opinia noastră, o condiție importantă pentru creșterea și prosperitatea pe termen lung a României. 

Aceasta este, de asemenea, o preocupare comună a Consiliului Uniunii Europene, care a sfătuit România-ca parte a Recomandărilor specifice fiecărei țări – să „… sporească transparența procesului de luare a deciziilor prin aplicarea sistematică și utilizarea eficientă a evaluării impactului și a consultării și implicării părților interesate în elaborarea și implementarea reformelor…“. 

Cu privire la măsurile specifice, impozitul pe bănci, activele pot afecta negativ prudentialitatea băncilor, în special capitalizarea acestora, punând o presiune suplimentară pe cele mai slab capitalizate instituții de credit. Consecințele acestui impozit asupra sectorului bancar din România pare să fie să fie substanțial mai mare decât în alte țări ale UE care au introdus taxele bancare în trecut. Acest lucru poate avea efecte nu numai pentru sectorul bancar însuși, dar poate, de asemenea împiedică activitatea de creditare și intermedierea financiară, dăunând investițiilor și creșterii economice pe termen lung. 

Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Bancii Centrale de a-și îndeplini obiectivele – stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

În al doilea rând, măsurile incluse în OUG nr. 14/2018 cu privire la cel de-al doilea pilon de pensii ar putea
afecta viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii, ar limita diversificarea surselor de venit la pensie dar și dezvoltarea piaței de capital. 

Deși admitem că este important ca fondurile de pensii să dețină un tampon de capital suficient pentru a proteja creditorii, OUG 114 introduce o creștere semnificativă a cerințelor minime de capital care nu se bazează pe o creștere a riscurilor. Aceasta și alte caracteristici ale OUG 114 măresc probabilitatea ca acești investitori pe termen lung în economie să plece. Acest lucru ar încetini dezvoltarea pieței de capital, investițiile pe termen lung, dar și diversitatea și predictibilitatea pensionarilor”, se arată în scrisoare.

Citește AICI integral scrisoarea oficialilor Comisiei Europene