Comisia Europeană nu aprobă PNRR-urile Poloniei şi Ungariei din cauza statului de drept. Ursula von der Leyen ar putea veni în România pentru semnarea PNRR chiar înaintea Congresului PNL

România aşteaptă aprobarea PNRR, dar alte ţări importante ale UE nu au convins Comisia Europeană pentru a debloca sumele promise.

10 sept. 2021, 19:34
Comisia Europeană nu aprobă PNRR-urile Poloniei şi Ungariei din cauza statului de drept. Ursula von der Leyen ar putea veni în România pentru semnarea PNRR chiar înaintea Congresului PNL

Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept, a anunțat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Sper că vom reuşi să facem progrese în viitorul apropiat, dar încă nu suntem acolo”, a declarat comisarul european la o conferinţă de presă, după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro, desfăşurată în oraşul sloven Brdo, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau reformele în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.

Dan Barna s-a resemnat: „Suntem gata de opoziție până în 2024”. Cioloş oferă şefia Camerelor Parlamentului pentru revenirea USR PLUS la Guvernare
Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional.

Ursula von der Leyen vine în România pentru semnarea PNRR

Surse din cadrul Ministerul Fondurilor Europene au precizat pentru Europa Liberă că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi finalizată până la finalul acestei luni, cel mai probabil înaintea vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la București.

Până pe 16 septembrie urmează a fi parcurși ultimii pași administrativi, însă nu mai pot apărea intervenții sau amânări privind forma actuală a documentului din partea oficialilor europeni. Ulterior, documentul va fi pus pe agenda colegiului comisarilor, ultima etapă.

Vizita Ursulei von der Leyen la București este așteptată pe 24 septembrie. Astfel de vizite au loc în toate statele UE cu ocazia adoptării PNRR, dar pentru Florin Cîţu, care a preluat frâiele de la Ghinea ar fi as-ul din mânecă cu o zi înaintea alegerilor interne din PNL.

Cîțu dă asigurări că PNRR va fi aprobat luna aceasta: „Toate reformele incluse merg mai departe”

Așadar, lovitură a premierului Florin Cîțu care a preluat interimatul de la Cristian Ghinea, la Fondurile Europene, și va avea acestă semnătură pe PNRR, planul care ne va aduce banii europeni.

Premierul Florin Cîţu a declarat, la Galaţi, că episodul petrecut joi în Parlament ar putea să creeze probleme în ceea ce priveşte aprobarea PNRR, prin faptul că lumea îşi pune semne de întrebare dacă România mai este un stat de drept.

„Vreau să vă dau o informaţie care a apărut acum: planurile PNRR ale Poloniei şi Ungariei ar putea să fie amânate, pentru că sunt probleme cu statul de drept. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României ar putea să creeze probleme. Un partid care spune că este proeuropean se alătură unui partid extremist şi încearcă să distrugă ordinea în România. Să ştiţi că lumea îşi pune semne de întrebare dacă România mai este un stat de drept. Din păcate, avem un partid proeuropean care ajută un partid extremist. Am preluat conducerea Ministerului Investiţiilor şi mă voi asigura că PNRR-ul va fi aprobat spre sfârşitul acestei luni, dar să ştiţi că riscurile sunt enorme, de aceea fac apel la responsabilitate din partea clasei politice. Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări, unde nu se respectă statul de drept”, a afirmat Cîţu vineri.