Comisia Europeană, proceduri de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei pentru că nu au acceptat relocarea de refugiaţi

Comisia Europeană a lansat, marţi, procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

13 iun. 2017, 14:50
Comisia Europeană, proceduri de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei pentru că nu au acceptat relocarea de refugiaţi

„Din păcate, în ciuda cererilor repetate, Cehia, Ungaria şi Polonia, încălcând obligaţiile legale care decurg din angajamentele lor faţă de Grecia, Italia şi alte state membre, nu au luat încă măsurile necesare. În acest context, Comisia Europeană a decis să iniţieze procedurile de infringement împotriva acestor trei state membre”, se arată într-un comunicat prezentat la Bruxelles.

Comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil cu migraţia, a precizat că instituţia a transmis o notă oficială către cele trei ţări vizate. Procedura de infringement urmează etape foarte precise, iar statul vizat va fi deferit Curţii Europene de Justiţie (CEJ), cu sediul la Luxemburg, care are posibilitatea să decidă sancţiuni.

„UE se bazează pe solidaritate şi pe împărţirea responsabilităţii. Aceste valori fundamentale se aplică tuturor politicilor noastre, iar migraţia nu reprezintă o excepţie. Nu putem şi nu vom lăsa aceste state membre cu graniţe externe pe cont propriu. Iar când vine vorba despre relocare, permiteţi-mi să fie clar: implementarea deciziilor Consiliului este o obligaţie legală, nu o alegere”, a declarat Avramopoulos.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Uniunii Europene din 2015 privind cotele obligatorii de imigranţi pentru fiecare stat membru „este inacceptabilă, întrucât este împotriva bunului simţ şi pentru că încalcă tratatele UE”.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, consideră că relocarea unor oameni pe un fond obligatoriu este „depăşită şi inumană”.

Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat că dacă UE va declanşa proceduri de infringement împotriva ţărilor în cauză, ar fi „un alt motiv pentru cetăţenii acestor ţări să considere drept frivole politicile UE”.


loading...
Partenerii noștri