Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor pentru turiștii vaccinați împotriva COVID

Comisia Europeană dorește să permită intrarea în UE a persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID.

03 mai 2021, 16:33
Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor pentru turiștii vaccinați împotriva COVID

Comisia Europeană dorește să permită intrarea în UE a persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID.

Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE”, a informat executivul european într-o declaraţie.

„Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, se mai arată în declaraţia executivului european, care adaugă că acest lucru ar trebui să ducă la extinderea listei respective.

În momentul de față, blocul celor 27 de state membre permite cetăţenilor din şapte ţări să vină în vacanţă sau să călătorească din raţiuni neesenţiale în UE, potrivit Antena3.

Pentru a limita riscul „importării” de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit totodată o nouă „frână de urgenţă” care ar permite introducerea rapidă a unor restricţii de călătorie pentru ţările în care situaţia epidemiologică se deteriorează sever.

Statele membre ale UE urmează să înceapă marţi discutarea propunerii, fiind nevoie de acordul lor pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

Certificatul verde a fost votat în Parlamentul European

Propunerea Comisiei Europene privind certificatul verde a fost votată miercuri în Parlamentul European.

În cursul zilei au fost votate amendamentele la Regulamentul referitor la certificatul de vaccinare, votul pe ansamblul documentului fiind programat miercuri seară.

Votul din Parlamentul European precede dezbaterile cu statele membre pentru implementarea deciziei până în vară.

Certificatul va permite libera circulație fără formalități legate de pandemie pentru cei care sunt vaccinați, au avut boala sau au un test negativ.