Comisia Europeană: Rezultatele testelor pentru COVID ar trebui date în cel mult 24 de ore

Rezultatele testelor pentru coronavirus ar trebui date în cel mult 24 de ore după ce au fost efectuate, a transmis vineri Comisia Europeană.

RomaniaTV.net
18 sept. 2020, 18:36
Comisia Europeană: Rezultatele testelor pentru COVID ar trebui date în cel mult 24 de ore

„Testarea tuturor cazurilor din rândul populaţiei cu simptome compatibile cu COVID-19, inclusiv simptome uşoare, trebuie să fie o prioritate. Pentru a realiza acest lucru, populaţia trebuie să aibă acces lesne la testare şi să fie încurajată să se testeze imediat atunci când simptomele compatibile cu COVID-19 apar”, afirmă executivul comunitar într-un set de recomandări privind o abordare comună la nivelul UE a testării pentru COVID-19.

Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări asemănătoare cu cele ale Centrului european pentru control şi prevenirea bolilor (ECDC). Însă, cele două instituții sunt în dezacord în ceea ce privește focarele locale, un raport al ECDC recomandând ca ţările să ia în considerare testarea în masă a întregii populaţii în zona afectată, potrivit Agerpres.

Comisia spune că acest lucru ar putea fi mai costisitor decât introducerea unor măsuri stricte de distanțare socială.

ECDC și-a exprimat preocuparea că ar putea să nu fie suficiente resurse disponibile pentru testarea pentru gripă din cauza pandemiei de coronavirus. Pacienții internați, care au probleme respiratorii și cei din îngrijire, ar trebui testaţi întotdeauna atât pentru COVID-19, cât şi pentru gripă în sezonul gripal.

Parlamentul European (PE), în acord cu Comisia Europeană, cere o abordare unitară europeană. O rezoluţie adoptată joi de PE menţionează că testele pentru coronavirus ar trebuie să fie recunoscute reciproc în toate statele UE şi cere crearea unei capacităţi suficiente de testare.

De asemenea, rezoluţia face apel la o colectare uniformă a datelor, la perioade de carantină egale şi la compilarea de cifre comparabile privind incidenţa infecţiei.