Comisia Europeană vrea creşterea numărului de poliţişti pe şosele

Comisia Europeană şi-a exprimat regretul joi faţă de incapacitatea statelor UE de a reduce numărul de accidente rutiere mortale şi a solicitat mobilizarea unui număr suficient de poliţişti pentru a asigura controalele necesare, relatează AFP.
Romania TV
30 mart. 2012, 05:27
Comisia Europeană vrea creşterea numărului de poliţişti pe şosele

„În fiecare zi 84 de persoane mor pe drumurile Uniunii Europene şi asta este inacceptabil” a declarat comisarul pentru Transporturi Siim Kallas în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Coliziunea dintre un microbuz şi un camion care a ucis opt persoane şi s-a soldat cu 10 răniţi, dintre care cinci în stare gravă în timpul nopţii de miercuri spre joi în sudul Poloniei vine să ne amintească de această realitate, a subliniat el.

Polonia este zona neagră a UE în materie de siguranţă rutieră, cu 109 morţi la un milion de locuitori în 2011, această cifră fiind cu 7 la sută mai mare în raport cu 2010, conform datelor publicate joi de Comisie.

„Principalele trei cauze de deces sunt alcoolul, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi încălcarea semnalelor de trafic”, a precizat Kallas.

„Regulile vor conta dacă sunt aplicate în teren”, a susţinut acesta. „Pentru asta avem nevoie de suficienţi poliţişti pentru a efectua controale şi astfel trebuie să acordăm resurse financiare”, a insistat acesta.

Sim Kallas şi-a manifestat îndoiala cu privire la acest ultim punct. „În această perioadă de austeritate bugetară, mi-ar place să fiu sigur de faptul că reducerile nu vor prejudicia acţiunile de siguranţă”, a declarat el.

Guvernul belgian i-a dovedit contrariul cu anunţul de joi a unei mari creşteri a amenzilor pentru nepurtarea centurii de siguranţă, mai ales pentru copii, şi sancţiuni sporite pentru conducerea în stare de ebrietate.

Nivelul permis de alcool în sânge a fost coborât la 0,2 grame pe litru pentru şoferii camioanelor, maşinilor şi taxiurilor şi costul minim al amenzilor a fost ridicat cu 20 de euro, „ce va servi la sporirea calităţii şi cantităţii controalelor”, a explicat secretarul de stat pentru Transporturi, Melchior Wathelet.

Comisarul Kallas a pus accentul de asemenea pe numărul victimelor accidentelor ce implică motociclete care este în creştere, contrar altor mijloace de transport.

El a recomandat să se interzică tinerilor să conducă motociclete puternice imediat după obţinerea permisului şi impunerea controalelor tehnice pentru motociclete.

Datele publicate joi de Comisie sunt încă provizorii, însă ele arată o relaxare îngrijorătoare a acţiunilor de siguranţă rutieră.

„Desigur, numărul morţilor rutiere a scăzut între 2010 şi 2011, însă această scădere este de doar 2 la sută într-un an, pe când în mod normal ea este de 6 la sută”, a arătat comisarul.

„Tendinţa chiar s-a inversat în unele state”, ca Germania, Suedia, Belgia, Luxemburg, Polonia, Estonia, Marea Britanie, Malta, Finlanda unde numărul morţilor a crescut între 2010 şi 2011, iar asta este „în mod special îngrijorător”.

Franţa rămâne în fruntea topului accidentelor rutiere, pe locul 11, cu 61 de morţi la un milion de locuitori faţă de 62 în 2010, de două ori mai mult ca Marea Britanie (32 pe un milion de locuitori) ale cărei drumuri sunt cele mai sigure din UE.

Statele UE au redus cu 43 la sută numărul morţilor rutiere între 2001 şi 2011, trecând de la o medie de 112 pe un milion de locuitori la 61.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună